O utajené lásce TGM knižně

21.09.2017 10:11

V nakladatelství Universum vychází kniha Petra Zídka o tajné lásce prezidenta Masaryka. První životopis ženy, která v roce 1928 navázala intimní vztah s TGM, přináší neznámý osud spisovatelky, básnířky, publicistky a veřejné aktivistky Oldry Sedlmayerové.

O utajené lásce TGM knižně
Foto: Radim Panenka
Popisek: Busta TGM na českém velvyslanectví v Paříži

Životní příběh, který je napínavý a poutavý, přenese čtenáře do zákulisí prvorepublikové politiky. Kniha objevuje a popisuje milostný vztah, který měl navždy zůstat utajen. Masarykovy nikdy dříve nepublikované erotické dopisy ukazují, že československý prezident prožíval v letech 1928–1934 s Oldrou vášnivý milostný román. Tu, která poznala Masaryka jako málokdo, čekalo nakonec smutné stáří v osamění, zapomnění a bídě.

Autorem knihy je Petr Zídek. Český novinář a historik, který momentálně působí jako redaktor sobotní přílohy Lidových novin Orientace. Autor se věnuje hlavně československým dějinám 20. století, mezinárodními vztahy a historií Afriky.

ParlamentníListy.cz přináší krátkou ukázku z knihy, která popisuje pocity Oldry po Masarykově smrti:

„Masarykova smrt 14. září 1937 Oldru zdrtila. Edvardu Benešovi psala: „Myslím, že jsem Jej znala jako málokdo – lépe, jistě lépe než Jeho rodina.“ A dodala: „Pro mě život ztrácí smysl.“ V Masarykův úmrtní den napsala i jeho tajemníku Antonínu Schenkovi: „Nemělo by smyslu říkat slova soustrasti, když celý život mně ztrácí smysl a svět zahalila tma. Kdo komu bychom vlastně měli soustrast vyslovovat – vždyť je jen bolest a hrůza! Věřím ve věčný mír toho svatého srdce a té drahé Duše, zlými a omezenými lidmi tolikrát zraňované, dočkal se té vytoužené samoty a pokoje!“

reklama

autor: tan

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…