O víkendu Českem projedou desítky obrněnců Stryker či vozů Hummer

24.03.2017 17:27

Desítky obrněnců Stryker, vozy Hummer nebo britské Šakaly o víkendu projedou v rámci americko-britského vojenského konvoje Českem. Přes Rozvadov, Starou Boleslav a Náchod zamíří do Polska, kde budou působit v rámci zvýšené přítomnosti sil NATO na východním křídle aliance. Celkem Českou republikou projede 125 kusů techniky a asi 550 vojáků, řekl dnes ČTK mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

O víkendu Českem projedou desítky obrněnců Stryker či vozů Hummer
Foto: TOP 09
Popisek: Vítání amerického vojenského konvoje

Jádro konvoje budou tvořit američtí dragouni z 2. jízdního pluku (2. Cavalry Regiment). Jejich první vozidla by české hranice měla překročit v sobotu v Rozvadově kolem 09:00. Česko budou kvůli zamezení případných dopravních komplikací projíždět v sedmi částech v půlhodinových až hodinových rozestupech. Nocleh je naplánován v Jaselských kasárnách ve Staré Boleslavi, kam dojedou v odpoledních a ve večerních hodinách.

Podle Šulce američtí vojáci pojedou v různých modifikacích obrněných vozidel Stryker, s sebou budou mít i vozy Hummer a další logistické, podpůrné nebo zásobovací automobily. Součástí konvoje bude i padesátka britských vojáků s 20 kusy techniky, včetně vozidel Šakal.

Ve Staré Boleslavi čeští vojáci pro své americké a britské kolegy nachystají stanový tábor, vyčlení jim také prostor pro parkování. Připraví též kapacity pro případ nějakých potíží, které by účastníci konvoje nedokázali zvládnout vlastními silami. Stravování si projíždějící vojáci zajistí sami.

Českou republiku konvoj opustí v neděli. Na cestu se opět v několika částech bude vydávat od asi 07:00 a české území opustí v Náchodě během odpoledne.

Českem již za poslední dva roky projely tři podobné konvoje. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu ozvala spousta hlasů odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Zástupci nynějšího konvoje podle Šulce žádné setkání s veřejností neplánují. Ve Staré Boleslavi konvoj přivítají zástupci posádky, města a amerického velvyslanectví.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …