O žádný komplot nejde, brání se nový šéf Nejvyššího soudu nařčení exministra spravedlnosti

23.01.2015 18:12

Ve vedení Nejvyššího soudu nahrazuje Ivu Brožovou odborník na trestní právo Pavel Šámal. Navzdory tomu, že bývalý ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek hovoří o výměně na tomto postu jako o komplotu části justice s Pražským hradem, Šámal tento výklad odmítá. Ocenil také práci své předchůdkyně Ivy Brožové, která podle něj vykonala mnoho pro nezávislost NS.

O žádný komplot nejde, brání se nový šéf Nejvyššího soudu nařčení exministra spravedlnosti
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Hostem Karolíny Koubové ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl soudce Pavel Šámal. To, že ho prezident Miloš Zeman jmenoval do této vrcholné funkce, prý vnímá jako poctu. "Já to vnímám jako vyvrcholení mé kariéry, jako ocenění toho, co jsem doposud udělal. Chápu to ale spíše jako službu,“ uvedl Šámal ke svému jmenování do čela Nejvyššího soudu.

"O žádný komplot nejde, tady v Česku je běžné, že podobné události jsou provázeny různými doprovodnými projevy,“ uvedl nový šéf NS.

Exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) totiž výměnu v čele NS už dříve označil za kabinetní hru, která poškozuje dobré jméno justice, a za komplot určité části justice dohodnutý s Pražským hradem. Profituje z něj prý hlava státu. Ministryně spravedlnosti Helena Válková však uvedla, že o žádném komplotu neví. Šámal zase po jmenování uvedl, že mu byla funkce nabídnuta koncem loňského listopadu bývalou předsedkyní NS Brožovou. Překvapilo ho to prý, protože v minulosti patřil spíše k jejím kritikům.

Blažek také v minulých dnech naznačil, že za změnou stojí předsedové Ústavního soudu a Nejvyššího správního soudu Pavel Rychetský a Josef Baxa. "Za takzvanou náhlou výměnou předsedy Nejvyššího soudu jsou týdny utajených jednání s dalšími kandidáty konaná v brněnských a pražských zákoutích. Cílem bylo, aby se předsedou soudu stal někdo, kdo patří do jejich vztahových vazeb v justici," řekl Blažek. Brožová takové spekulace nechtěla komentovat, nic o nich prý neví.

Výměna rychlá nebyla

"Já si nemyslím, že ta výměna je nějak rychlá, když paní předsedkyně Brožová podala demisi do rukou prezidenta republiky, tak pan prezident využil své právo a jmenoval nového šéfa." To je podle Šámala jen dobře, protože by nebylo dobře na tomto vrcholném místě nechávat zbytečně nějaké mezidobí. To by prý ničemu nepřispělo.

"Ještě před dvěma měsíci jsem netušil, že bych mohl dělat tuto funkci. Když mě o to paní předsedkyně požádala, vzal jsem si čas na rozmyšlenou,“ tvrdí Šámal. Brožová ho prý o to požádala na konci listopadu, a to, že by odcházela na nějaký nátlak, je podle Šámala nesmysl. "To, že by někdo kladl prezidentovi podmínky, je podle mého názoru nesmyslné,“ tvrdí rovněž nový šéf Nejvyššího soudu. Je přesvědčen, že ho na tento post navrhla právě Brožová.

V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Šámal ocenil, že se jeho předchůdkyně dovedla postavit tehdejšímu prezidentovi Václavu Klausovi. Klaus ji totiž v únoru 2006 odvolal a přitom mluvil o posunu od parlamentní demokracie k neomezené soudcovské autonomii. Brožová svůj spor s Klausem vyhrála a podle Šámala udělala velice mnoho pro nezávislost NS. "Já lidi moc nevelebím, ale vážím si jejich statečnosti,“ řekl na její adresu.

Nový šéf NS hodlá snižovat počet "nedodělků“

Na svém novém místě hodlá Šámal být aktivnější vzhledem k veřejnosti. Manažerské schopnosti podle něj nemají žádný vliv na rozhodování soudců, kteří jsou ve velké většině výraznými osobnostmi.

"Nejvyšší soud musí být zcela nezávislý na výkonné moci. Soudy jsou zde od toho, aby chránily menšiny, tedy menšinové názory,“ právě toto si prý veřejnost nedostatečně uvědomuje.

Vzhledem k veřejnosti vidí svůj úkol Šámal velice jasně. "Jde o to, aby svá rozhodnutí NS dovedl podat tak, aby to veřejnost, ne ta populistická, pochopila…“ řekl v pořadu ČRo Dvacet minut Radiožurnálu.

V závěru rozhovoru ocenil snažení své předchůdkyně Ivy Brožové, která podle něj odvedla velký kus práce. Počty takzvaných nedodělků se prý velice snížily a průměrná doba řízení se rovněž zkrátila. V oblasti trestního práva se u NS prý jedná o dobu pouhých 42 dní, což je vynikající výsledek. V civilním právu je prý situace o něco horší, ale nikoli špatná. Nový šéf NS mluvil o 6 měsících, což není prý tak špatné…

"Ty počty nedodělků na NS se za Brožové snížily, ale já se budu snažit je dále snižovat, přestože vím, že je to obtížné.“ Šámal situaci přirovnal k procesu hubnutí. "První kila jdou dobře dolů, ale ta další se shazují obtížněji a také pomaleji,“ tvrdil redaktorce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…