O zdraví. O život. Před pár dny tu vařili Vietnamci. A teď...

30.03.2023 11:51 | Ze sítí

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zavřela v úterý z hygienických důvodů vietnamskou restauraci v Chebu. Pořízené snímky z místa „činu“ naznačují, že klientům mohlo jít o zdraví, ne-li o život. Mimo jiné poukázali kontroloři na to, že provozovna nebyla zabezpečená před pronikáním škůdců, měla velmi zanedbaný úklid či výrazně znečištěné prostory. Nejde ale zdaleka o jedinou vietnamskou provozovnu, která má problémy s hygienou. Pokud jíte v pražském centru, zpozorněte.

O zdraví. O život. Před pár dny tu vařili Vietnamci. A teď...
Foto:
Popisek:

„Asijskou restauraci Danly v Chebu jsme museli uzavřít kvůli nepřijatelným hygienickým podmínkám,“ píše se na facebookovém účtu Potraviny na pranýři, který patří právě Potravinářské inspekci a dohlíží mimo jiné na bezpečnost, jakost a řádné označování potravin, ale také na hygienické podmínky jejich uskladnění a prodeje.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla úřední kontrolu v asijské a vietnamské restauraci Danly, Svatý Kříž 290, Cheb,“ začíná zpráva upřesněním místa.

„Naši inspektoři uvnitř provozovny zjistili množství hygienických prohřešků, včetně zanedbaného úklidu, znečištěných zařízení pro přípravu a úchovu potravin a pokrmů či nedostatečného zabezpečení proti škůdcům. Vzhledem k absenci řádné hygienické praxe jsme kontrolované osobě uložili úplný zákaz užívání prostor.“

To ale nebylo vše, co kontroloři SZPI v tržnici našli.

„Inspektoři SZPI napříč provozovnou zjistili výrazně zanedbaný úklid. Nečistoty se nacházely na podlahách v kuchyni i ve skladových prostorách. V kuchyni se naši inspektoři setkali také se znečištěnými stěnami a různými povrchy. Hygienickým standardům neodpovídal ani stav digestoří, sporáku či špalku na maso. Nečistoty ulpívaly také na chladicích a mrazicích zařízeních,“ píše se dále ve zprávě.

„Na vnitřních stěnách těchto zařízení se navíc tvořila námraza, což je patrné i z pořízené fotodokumentace,“ upozorňuje zpráva na fotografie, které byly pořízeny přímo na místě.

My některé z nich sdílíme a předkládáme s upozorněním, že nejsou vhodné pro slabší žaludky.

Zpráva ale ještě pokračuje.

„V provozovně docházelo k nevhodnému skladování surovin na přípravu pokrmů (masa, potravin, polotovarů), které se tak mohly vzájemně negativně ovlivňovat. Například k rozmrazování masa v době kontroly docházelo ve dřezu v blízkosti čisticího prostředku a rozpadající se drátěnky,“ uvádí zpráva těžko uvěřitelné okolnosti nakládání s potravinami.

Mezi další nedostatky podle zmíněné zprávy patřilo i nedostatečné zabezpečení provozovny proti vnikání škůdců či chybějící čisticí prostředky pro hygienickou očistu rukou. V čistotě prý nebyly udržovány ani venkovní prostory u popelnice a nádob na olej.

Je třeba dodat, že zmíněná tržnice není zdaleka jediným zařízením, které provozuje vietnamská komunita a které má problémy s čistotou, pořádkem a hygienou.

Výskyt trusu hlodavců, plísně a výrazně zanedbaný úklid byly inspekcí odhaleny třeba i v prodejně potravin Van Nguyen Hoa v Krušovicích.

Podobné přestupky zaznamenali kontroloři i v Nýřanech v obchodu s názvem THI BICH PHAM na Benešově třídě, nebo v pražské večerce TL Asian Food v Libušské ulici.

Potěšeni nebudou ani ti, kteří navštěvovali restauraci v centru našeho hlavního města JI YONG YI v Anglické ulici. I tam inspekce objevila trus hlodavců či špatné zabezpečení proti jejich vniknutí do provozovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…