OBSE: V Donbasu se pohybují neoznačené vojenské kolony

30.01.2015 21:30

Mise evropských pozorovatelů zaznamenala na východě Ukrajiny pohyb neoznačených vojenských kolon, které projížděly částmi Doněcké oblasti kontrolovanými povstalci. Oznámila to dnes Organizace pro bezpečnost a spolupráci (OBSE), jejíž pracovníci monitorují situaci ve válkou zmítaném Donbasu.

OBSE: V Donbasu se pohybují neoznačené vojenské kolony
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Patnáct kilometrů východně od Doněcku kontroloři OBSE zaznamenali konvoj sedmi obrněných transportérů bez identifikačních znaků, které směřovaly na západ směrem k frontě. Ještě hlouběji v povstaleckém území byla spatřena houfnice ráže 122 milimetrů, kterou obsluha naložila na tahač a odvezla na západ směrem k Doněcku.

Stejným směrem podle pozorovatelů OBSE mířily tři autobusy plné mužů v uniformách bez výložek, vyzbrojených samopaly. Ve zprávě OBSE se uvádí, že kontroloři neměli možnost provést kontrolu konvoje.

U obce Ternove, která leží v povstaleckém území mezi městy Šachtarsk a Torez, mise zaznamenala kolonu jedenácti tanků a velkorážné dělo. Nedaleko se pohybovaly dva neoznačené obrněné transportéry. Jejich osádka podle OBSE dohlížela na bezpečí dělníků, kteří opravovali poškozené dálkové vedení elektřiny vedoucí z Ruska. Nákladní vůz opravářů měl ruskou poznávací značku.

Ukrajinské ministerstvo obrany často upozorňuje na přesuny zbraní v povstalecké zóně, ne vždy ale informace potvrzuje OBSE. Rusko vytrvale odmítá, že by vzbouřence v Donbasu jakkoli vyzbrojovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kup, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…