ODA proti pokutě od dohledového úřadu nad stranami podá žalobu

18.09.2017 20:31

Občanská demokratická aliance (ODA) se proti pokutě, kterou jí uložil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, bude bránit správní žalobou. Strana dnes sdělila ČTK, že se sankcí 19 000 korun se neztotožňuje. Poukázala na to, že byla pokutována za chybějící informace o zadavateli a zpracovateli na materiálu, který obsahoval programové priority ODA 2017.

ODA proti pokutě od dohledového úřadu nad stranami podá žalobu
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Miliardář Pavel Sehnal stojí za znovuvzkříšením politické značky ODA

„Vzhledem k tomu, že se s rozhodnutím úřadu neztotožňujeme, rozhodla se ODA bránit proti rozhodnutí úřadu podáním správní žaloby. K tomu nás vede i skutečnost, že se nelze proti tomuto rozhodnutí odvolat, ani jej přezkoumat ve správním řízení,“ uvedl mluvčí ODA Miloš Němeček. Jde o první pokutu, kterou dohledový úřad nad stranami uložil.

Úřad konkrétní pokutovanou stranu neuvedl, podrobnější informace nechce zveřejňovat do vyhlášení výsledků voleb. Podle předsedy úřadu Vojtěcha Weise kandidující subjekt povinnosti porušil tím, že informacemi o zadavateli a zpracovateli neoznačil propagační leták. Ten se objevil jako inzerce v příloze dvou týdeníků a v celostátním deníku.

Úřad začal fungovat letos. Nedávno zahájil první vlnu několika správních řízení, která souvisejí s říjnovými volbami do sněmovny. Pokutu pro ODA mohl v tomto případě uložit v rozmezí od 10 000 do 100 000 korun. ODA musí spolu se sankcí 19 000 korun uhradit i náklady řízení 1 000 korun. Podání správní žaloby ke Krajskému soudu v Brně nemá odkladný účinek.

Úřad zahájil v souvislosti s volbami zatím osm správních řízení. Nejčastěji subjektům vytýká neoznačení volebních materiálů informacemi o zadavateli a zpracovateli nebo účast ve volební kampani bez předchozí registrace. Další správní řízení, která však s podzimními volbami nesouvisejí, ještě chystá. Volby se budou konat 20. a 21. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…