ODS: Babiš nabízí místo bytů kotce pro králíky

03.08.2021 12:47

Koalice SPOLU představuje své plány dostupnějšího bydlení a směje se nápadu premiéra Andreje Babiše s prefabrikovanými bytovými jednotkami. „Chceme podpořit výstavbu na brownfieldech a zabránit tak dalšímu rozrůstání měst a plně digitalizovat stavební řízení. Pokud pan premiér nabízí místo bytů kotce pro králíky, je to jeho boj,“ prohlásil místopředseda ODS Martin Kupka na tiskové konferenci.

ODS: Babiš nabízí místo bytů kotce pro králíky
Foto: Repro Twitter
Popisek: Lídři SPOLU se houpou v Liberci na provaze

„Pan premiér oznámil, že chce udělat díru do světa prefabrikovanými bytovými jednotkami. To je ještě horší nápad, než čím všechny lakoval reálný socialismus. Kromě toho nám hrozí ochromení výstavby kvůli obřímu stavebnímu superúřadu, který si vláda prosadila,“ rýpl si Kupka do plánů hnutí ANO a označuje jeho prefabrikované byty jako kotce pro králíky.

Anketa

Je dobře, že se na kulturu a sport dostane jen omezené množství neočkovaných a dále již jen očkovaní?

hlasovalo: 8381 lidí

Koalice SPOLU místo toho chce cílit na plnou digitalizaci stavebního řízení, což by prý mělo stavby výrazně urychlit. „Bude snadné sledovat, komu a jak dlouho leží žádost o stavební povolení na stole. Více podpoříme výstavbu na brownfieldech. To zabrání dalšímu rozrůstání měst do krajiny a na zemědělskou půdu. Posílíme roli samospráv v územním plánování. Nastartujeme bytovou výstavbu kvalitními projekty typových bytových domů, které vzejdou z architektonických soutěží. Usnadníme tak cestu městům, obcím i družstvům k rychlé výstavbě opravdu slušného bydlení,“ řekl Kupka s tím, že výsledem by mělo být až 40 tisíc nových bytů ročně.

Místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík pokračoval s tím, že je důležitá podpora všech forem bydlení. „Nechceme nikoho diskriminovat, proto budeme podporovat bydlení vlastnické, družstevní i nájemní. Protože je pro nás důležitá podpora mladých lidí a mladých rodin, zvýhodníme hypotéky na první bydlení a zavedeme bonus za každé narozené dítě. Právě lidé, kteří by si chtěli pořídit vlastní bydlení, často kvůli stávajícím podmínkám na hypotéku nedosáhnou, což je staví do komplikované situace,“ nastínil další plány Hladík.

Půjčky obcím podle něj dále podpoří výstavbu nájemního bydlení, a to s důrazem na seniory, zdravotně a sociálně oslabené. „Chceme také zřídit mapu obvyklého nájemného, která pomůže k férovému a transparentnímu prostředí a stabilním podmínkám pro nájemce i pronajímatele,“ dodal Hladík. 

Podle místopředsedy TOP 09 Lukáše Otyse výstavbě pomůžou také nové daňové výhody. „Na rekonstrukci a výstavbu standardních bytů pak snížíme DPH z 15 na 10 procent. Výsledkem bude vyšší motivace k výstavbě a zároveň nižší konečné ceny bytů. Budeme investory motivovat k výstavbě nájemního bydlení, proto zkrátíme odpisovou dobu příslušných budov. Společně s dalšími kroky, které sníží vedlejší náklady spojené s výstavbou, tedy především zahušťování intravilánů měst a následné nižší výdaje do infrastruktury, si bude stát moci takové snížení daní dovolit,“ uzavřel Otys.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …