ODS a Soukromníci budou spolupracovat i v podzimních volbách

17.04.2018 18:18

Občanští demokraté budou v podzimních komunálních a senátních volbách spolupracovat se Soukromníky stejně jako v loňském hlasování o složení Sněmovny. Dnes předsedové obou uskupení podepsali v Praze rámcovou dohodu o spolupráci v komunálních a senátních volbách. Dohoda je vyústěním spolupráce na úrovni Parlamentu, dodal šéf Soukromníků Petr Bajer.

ODS a Soukromníci budou spolupracovat i v podzimních volbách
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Petr Bajer, Alexandra Udženija, Petr Fiala, Zbyněk Stanjura

Oznámil současně, že podá trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli podezření z nesnášenlivosti vůči skupinám obyvatel, které se měl dopustit výroky na adresu voličů ODS.

„Přetekla naše míra trpělivosti,“ uvedl Bajer k Babišovým slovům. Premiér v demisi v pondělním rozhovoru pro server Blesk.cz uvedl, že měl snahu jednat o spolupráci s ODS. „My jsme tři dny po volbách oslovili ODS, aby s námi vstoupila do jednání o vládě. Pan Fiala tvrdí, že jejich voliči to nechtějí. Já tomu rozumím. Jejich voliči jsou ti, kteří možná podváděli s daněmi a možná mě nesnášejí kvůli EET (elektronické evidenci tržeb),“ citoval Babiše Bajer hájící soukromé podnikatele.

Ke spolupráci vedlo ODS a Soukromníky programové zaměření stran. „ODS se za živnostníky, za střední a malé podnikatele dlouhodobě staví,“ uvedl loni v únoru při uzavírání smlouvy o spolupráci uskupení ve sněmovních volbách Fiala.

Nyní tam, kde to má smysl, strany podle Fialy postaví společné kandidátky a podpoří uchazeče o vstup do Senátu. V některých městech už se Strana soukromníků s ODS dohodla, například v Ostravě budou v podzimních komunálních volbách kandidovat občanští demokraté s podporou TOP 09 a Strany soukromníků. Kandidátku povede nestraník a nynější senátor Zdeněk Nytra, který byl v minulosti dlouholetým šéfem moravskoslezských hasičů. Na pětapadesátičlenné kandidátce bude mít ODS 39 míst, TOP 09 11 míst a Strana soukromníků obsadí pět pozic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…