ODS chce, aby šéfa finačního útvaru nejmenoval ministr, ale vláda

18.03.2014 14:05

ODS chce, aby ředitele Finančního analytického útvaru (FAÚ) Ministerstva financí nově jmenovala vláda namísto ministra financí. Požaduje také dohled nad útvarem ze strany Parlamentu. Příslušný návrh zákona chce opoziční strana podat do konce týdne.

ODS chce, aby šéfa finačního útvaru nejmenoval ministr, ale vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil, Petr Fiala a Zbyněk Stanjura na tiskové konferenci ODS

„Chceme posílit nezávislost (útvaru) na ministru či ministerstvu tím, že ředitele bude jmenovat a odvolávat vláda," řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Šéfa FAÚ by podle něho měl navrhovat ministr financí.

„A za druhé chceme zřídit kontrolní parlamentní orgán," podotkl s tím, že návrh nemá politický charakter koalice versus opozice a má tak podle něho šanci získat podporu ve sněmovně. Kontrolní orgán dolní komory by měl mít podle představ ODS sedm členů, aby i „Parlament měl představu o tom, co tato v zásadě zpravodajská služba činí".

Parlamentní kontrola podobných institucí je podle ODS obvyklá i v dalších zemích a nejde prý o snahu omezovat činnost útvaru. Konkrétní návrh občanských demokratů se bude týkat úpravy zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, který řeší i činnost Finančního analytického útvaru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…