ODS chce odložit převod dotací na sociální služby

06.06.2014 14:23

Peníze na sociální služby možná bude i v první polovině příštího roku rozdělovat Ministerstvo práce a sociální věcí, a nikoli kraje. Další odklad v převodu dotací ze státu na regiony navrhli v novele poslanci opoziční ODS. Předkladatelé tvrdí, že změna není dosud připravena, chybí jasná pravidla a hrozil by chaos.

ODS chce odložit převod dotací na sociální služby
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Ministerstvo podle autorů nepředložilo vyhlášku, aby bylo možné financovat sociální služby ze státního rozpočtu prostřednictvím krajů a dotace kontrolovat. Neexistuje ani předpis, na jehož základě by mohli poskytovatelé služeb předvídat, jak budou podporováni. Ministerstvo připravilo jen metodický pokyn, který není závazný, uvádějí předkladatelé.

Kraje měly přidělovat finance už v roce 2012

Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní dává peníze poskytovatelům péče o postižené, seniory a další potřebné lidi na doporučení krajů. Kraje měly začít finance samy přidělovat už od roku 2012. Změna se ale odložila celkově už o tři roky. Žádaly o to asociace krajů i poskytovatelů nebo rada postižených. Ministerstvo se zas obávalo toho, že by kraje poslaly peníze hlavně svým zařízením.

Dotace do sociálních služeb v posledních letech klesaly. Ministerstvo poukazovalo na to, že na financování se podílejí obce i kraje a služby by si měli platit i klienti z příspěvku na péči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…