ODS chce ústavní zákon o rozpočtu: Nad limit? Pád vlády

31.07.2011 21:05

ODS znovuobjevuje vizi ekonomické ústavy, která by vládu nutila k udržování vyrovnaného státního rozpočtu. Debatu o změně ústavního zákona chce vláda otevřít po prázdninách. O přidání rozpočtového ústavního zákona strana mluvila už loni. Její ekonomický expert Martin Kocourek tehdy dokonce měl připravené i její paragrafové znění. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

ODS chce ústavní zákon o rozpočtu: Nad limit? Pád vlády

Návrh loni zkritizoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Pravomoci k předložení takového návrhu má podle jeho názoru jenom on sám. "Pokládám za mimořádně úsměvnou a romantickou představu kohokoliv, že zákony v koalici může předložit politická strana," rozhořčil se politik.

Martin Kocourek proto letos svou roli definoval jako pomoc ministru financí. Tato spolupráce by měla návrh připravit do podoby k vyjednávání do začátku třetího čtvrtletí tohoto roku.

O ústavním zákonu o rozpočtové kázni se přitom zmiňuje i koaliční smlouva.


Rozpočet nad limit? Hrozil by i pád vlády

Finanční ústava by měla stanovit limit pro schodek státního rozpočtu. Podle Kocourkových návrhů se hranice měla pohybovat kolem tří procent HDP.

Schvalovní vyššího schodku by se budoucím vládám velmi zkomplikovalo. Zatímco pro nižší schodek by ke schválení stačila pouze většina přítomných poslanců, pro nadlimitní návrh by ruku musela zvednout většina všech poslanců. Finanční ústava by také zapověděla schválení tří nadlimitních schodků po sobě.

V případě, že by vláda schválila dva nadlimitní rozpočty za sebou, musela by sněmovnu požádat o nové hlasování o důvěře.

Zákon také zmiňuje o srážkách z platu pro poslance v období rozpočtového provizoria.

Koalice musí přesvědčit ČSSD či komunisty

Tyto smělé plány však koalici nejspíš nevyjdou. Ke schválení ústavního zákona je třeba 120 hlasů. Koalice by proto pro zákon musela získat i několik opozičních poslanců. Zákon by navíc ještě musel projít hlasováním v „oranžovém" Senátu.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…