ODS chtěla Klause ml. ve školském výboru nahradit poslancem, který má čtrnáct funkcí a měsíčně může brát nejmíň 190.895 korun

05.04.2019 7:40

Jak jsme vás již informovali, Václav Klaus mladší zůstává předsedou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. A pokus o jeho sesazení nezůstal bez reakcí. Na prohru Martina Baxy jako první reagovali novináři Petr Kamberský a Jaroslav Plesl. A k předsedovi ODS nebyli dvakrát přívětiví. ParlamentníListy.cz se ovšem zajímaly spíše o postavu poslance Baxy. Ten je navzdory všeobecnému odporu ke kumulování funkcí doslova přeborníkem. Má jich skoro dvě desítky.

ODS chtěla Klause ml. ve školském výboru nahradit poslancem, který má čtrnáct funkcí a měsíčně může brát nejmíň 190.895 korun
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

„Školský výbor: Spojenectví ANO, KSČM a SPD včera opět předvedlo politikaření v nejčistší podobě. Poslanci ANO nejprve spolupodepsali návrh na odvolání Václava Klause mladšího z čela výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, protože přestal být členem strany, za niž byl zvolen. Tento návrh ale v hlasování nepodpořili a zároveň odmítli moji nominaci do čela výboru, kam mne navrhl klub poslanců ODS," postěžoval si multifunkční politik Martin Baxa.

Anketa

Prospívají Piráti české politice?

hlasovalo: 28865 lidí

Jeho jméno v médiích příliš často nezazní. Tento učitel dějepisu a zeměpisu na gymnáziu přitom zastává řadu významných funkcí, ke kterým si chtěl přidat ještě další. Shora uvedeného předsedu výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Co všechno Martin Baxa zvládá pod křídly občanských demokratů?

  • místopředseda ODS
  • poslanec
  • člen: Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu
  • člen: Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj
  • člen a místopředseda podvýboru: Podvýbor pro heraldiku a vexilologii
  • člen a předseda podvýboru: Podvýbor pro kulturu
  • člen podvýboru: Podvýbor pro regionální školství
  • člen podvýboru: Podvýbor pro Hasičský záchranný sbor České republiky
  • člen podvýboru: Podvýbor pro veřejnou správu
  • člen podvýboru: Podvýbor pro zdravotnické záchranné služby
  • zastupitel plzeňského kraje
  • primátor Plzně
  • předseda regionálního sdružení ODS Plzeňský kraj
  • místopředseda oblastního sdružení ODS Plzeň – město
  • expert pro místní rozvoj (stojí na webu ODS, tuto pozici do součtu funkcí nepočítáme)

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí
Naše redakce se pokusila sečíst platy, které tento zástupce ODS může vydělat v souvislosti s oficiálními tabulkami mezd volených zastupitelů. Do souhrnné částky nejsou započítány jakékoli další náhrady (cestování, telefony, reprezentace, náhrady na experty, asistenti a podobně).

Plat primátora podle přílohy k nařízení vlády č. 318/2017 Sb. závisí na počtu obyvatel s trvalým pobytem na konkrétním územním celku. Vzhledem k tomu, že Plzeň má přes 170 tisíc obyvatel, Martin Baxa spadá do desáté kategorie s počtem obyvatel mezi 100 a 200 tisíc a náleží mu plat 91 777 korun měsíčně.

Co se platu z Poslanecké sněmovny týče, tak od ledna letošního roku náleží poslancům základní plat ve výši 82 345 korun. Ten se podle oficiálních stránek Poslanecké sněmovny zvyšuje podle koeficientu předsedovi a místopředsedům Sněmovny, také předsedům a místopředsedům výborů a podvýborů. Vzhledem k tomu, že Martin Baxa je také předsedou Podvýboru pro kulturu, tak se mu výše platu zvedá na 99 119 korun.

Souhrnně tak za posty ve Sněmovně a v Plzni může vydělat měsíčně až 190.896 korun. Za čtyřletý mandát to činí více jak 9 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …