ODS chtěla hnát před soud primátora Hudečka. Ten ale získal podporu rovnou z ministerstva

05.07.2014 9:55

Pražský magistrát se zabývá sporem mezi TOP 09 a ODS. O kauze informuje server Týden.cz s tím, že Tomáš Hudeček instaloval do vedení magistrátu muže bez schválení Ministerstva vnitra, což ODS považuje za nezákonné. Za primátora Hudečka (TOP 09) se ale postavil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

ODS chtěla hnát před soud primátora Hudečka. Ten ale získal podporu rovnou z ministerstva
Foto: praha.eu
Popisek: Tomáš Hudeček

Pražská ODS oznámila, že chce podat trestní oznámení na primátora Tomáše Hudečka, který údajně porušil zákon o hlavním městě tím, že na konci minulého roku pověřil zástupce ředitele magistrátu Radovana Košťála vedením úřadu, aniž by tento krok odsouhlasil ministr vnitra. Podle Ministerstva vnitra však Hudeček zákon neporušil.

„Zákon říká, že zastupovat ředitele lze pouze v jeho nepřítomnosti, nikoliv, když žádný není jmenován," uvedl bývalý primátor a současný pražský zastupitel Bohuslav Svoboda (ODS) důvod, proč se jeho strana domnívá, že Hudeček překročil zákon. Podle ODS nemělo pověření Košťála vedením magistrátu žádnou právní oporu, neboť ho neposvětil ministr vnitra.

Jde pouze intermezzo

Kdyby tvrzení Bohuslava Sobotky platilo, pak by veškeré kroky, které Košťál ve funkci učinil, byly neplatné. Týden.cz uvádí, že podle ODS měl primátor Hudeček vypsat výběrové řízení na nového šéfa magistrátu.

Tomáš Hudeček ale nařčení odmítá a získal podporu ministra vnitra Milana Chovance. „Institut dočasného pověření není upraven právními předpisy, avšak není ani žádným právním předpisem vyloučen. To znamená, že se žádného porušování zákona v žádném případě nedopouštím," uvedl na svou obranu primátor.

Ministerstvo Týdnu.cz potvrdilo, že ředitele magistrátu skutečně odvolává a jmenuje primátor Prahy po nutném předchozím souhlasu ministra vnitra. Vladimír Řepka z tiskového oddělení ministerstva ale upozorňuje na skutečnost, že v případě Košťála coby dočasného ředitele magistrátu k oficiálnímu jmenování, které by vyžadovalo souhlas ministra, nikdy nedošlo, Hudeček ho pouze pověřil vedením. V takovém případě prý nejde o jmenování nového ředitele, jež by vyžadovalo předchozího souhlasu ministra vnitra, ale pouze o přechodné řešení intermezza od zániku funkce dosavadního ředitele po dobu nutnou k výběrovému řízení a ke jmenování nového ředitele," uvedl Vladimír Řepka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…