ODS je dnes poškozená značka, povzdechl si starosta Slavičína

29.08.2014 10:47

Tradiční strany samy od sebe voliče odhánějí a nahánějí je do metra, kde se rozdávají koblihy. To je přeci sebevražedná mise, domnívá se starosta Jaroslav Končický (ODS). Hnutí ANO totiž podle něj čeká stejný osud jako VV. Proč? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se vyjádřil nejen k obavám z nových stran, ale především nám prozradil své vlastní priority pro následující volební období a současně zhodnotil uplynulé 4 roky.

ODS je dnes poškozená značka, povzdechl si starosta Slavičína
Foto: archiv JK
Popisek: Starosta Slavičína Ing. Jaroslav Končický (ODS)

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky, očekáváte, že hnutí ANO potká podobný osud jako VV. Podle posledních průzkumů, ale i výsledku posledních voleb, však jejich preference rostou. Čím si to vysvětlujete? Jsou podle vás lidé nepoučitelní?

To není o nepoučitelnosti, to je o alternativách a možnosti volby. Jestliže lidé nevěří tradičním stranám, nezbývá jim než k volbám nejít nebo volit něco nového, co „snad bude lepší“. Že to lepší nebude, na to všichni přijdou, až to dobré nebude. Každý takovýto ekonomicko-politický projekt je odsouzen k záhubě proto, že stojí na penězích. Za nějaké peníze byl vybudován a ty peníze nutně jejich „donátor“ chce dostat zpátky. A samozřejmě se ziskem. První zprávy o tom, kudy to má být či je, se již v tisku objevují a nepochybuji o tom, že budou přibývat další.

Druhým dechem však dodáváte, že se ČSSD hrne do záhuby a ODS se již delší dobu potácí nad propastí. Není tak doba tradičních stran pryč a jiná možnost než volit nové strany není? A nemyslíte, že lví podíl na tom mají strany samy?

Samozřejmě, že je to vina tradičních stran. Pokud tradiční strana pracuje dobře, pak přeci volič nebude nutně hledat za každou cenu alternativu. Tradiční strany samy od sebe voliče odhánějí a nahánějí je do metra, kde se rozdávají koblihy. To je přeci sebevražedná mise. Když to takhle půjde dál, tak v příštích volbách další pochopí, že stačí peníze k tomu, aby se dostal do Parlamentu a do vlády. To má být ta správná cesta?

Jak velkou konkurenci shledáváte v nových politických uskupeních v rámci komunálních voleb?

Mohu mluvit pouze za Slavičín, kde kandiduje 7 volebních uskupení, což je o jedno méně než v předchozích komunálních volbách. A z nových uskupení je to právě ANO. Ale komunální volby jsou více o lidech než o stranách. Slavičín je malé město (6700 obyvatel) a vliv „velké politiky“ se tak značně stírá a dopředu vystupují osobnosti jednotlivých stran. Že by se nějaké uskupení pouze pojmenovalo ANO a to mu mělo přinést 30 % získaných hlasů, to rozhodně nelze předpokládat. Pokud na takové kandidátce nebudou výrazné osobnosti, které mají ve městě dobrý kredit, nemají podle mého názoru šanci na výrazný úspěch. Při stávajícím volebním systému, který zvýhodňuje malé strany, získají určitě jeden, možná dva mandáty, ale určitě ne pět. Tak alespoň hovoří naše zkušenosti – ale vše mají samozřejmě v rukou občané města, kteří přijdou k volebním urnám. O komunální volby je ze všech voleb vždy největší zájem a jistě tomu tak bude i tentokrát.

Nadcházející volby budou klíčové zejména pro ODS. Jak vidíte její šance? Setkáváte se například v souvislosti se značkou ODS s nějakými negativními reakcemi od občanů či negativní kampaní?

Pokud bychom měli šance ODS hodnotit podle celostátních preferencí, pak by byly prachbídné. Záleží na tom, kolik stávajících úspěšných starostů bude ochotno kandidovat za ODS. Bohužel někteří úspěšní odchází – buď úplně anebo se raději skryjí za nějaký nezávislý subjekt. ODS je dnes poškozená značka a získat někoho nového je obtížné.

S negativními reakcemi jsem se doposud nesetkal. Je možné, že přijdou, i to patří k životu. Podle mého názoru se ale u starosty hodnotí spíše jeho práce pro město než to, jakou popularitu má zrovna strana, za kterou kandiduje. Popularita strany ještě nikdy žádný chodník neopravila, žádnou cyklostezku nepostavila.

V rámci senátních voleb bude ODS v některých městech spolupracovat s TOP 09. Co vy na to? A vzhledem k poklesu preferencí obou stran a celkového tříštění stranického systému, je podle vás do budoucna reálná i nějaká užší spolupráce? Dokážete si třeba představit fúzi stran?

Tyto strany jsou si programově nejbližší, takže spolupráce je určitě na místě tam, kde je oboustranně prospěšná. Pokud se týká fúze, pak si nemyslím, že by byla v dohledné době možná.

Jak byste hodnotil uplynulé 4 roky? Co považujete v uplynulém roce za svůj největší úspěch? A je naopak něco, co se vám nepovedlo?

Na konci volebního období jsme se snažili udělat sumář toho, co se povedlo a co ne. Investice ve městě přesáhly částku 230 mil. Kč, z toho dotace pak 112 mil. Kč. Tato čísla jsou poměrně vysoko nad celostátním průměrem, takže si myslím, že je možno označit uplynulé období z hlediska investic za úspěšné. Z mého pohledu velmi dobře pracovalo zastupitelstvo i rada města, a domnívám se, že jsme se v mnohých věcech posunuli hodně dopředu. Za největší úspěch považuji, že jsme se vždy dokázali domluvit a táhli za jeden provaz. A ještě vždy podotýkám – za stejný konec téhož provazu! To je první předpoklad k tomu, aby se radní a zastupitelé věnovali práci a ne politikaření a nesmyslným půtkám, které město v konečném důsledku jen poškodí a prospěch z nich nemá vůbec nikdo.

Jistě, každého někde tlačí bota. Bojujeme se skládkou odpadů, zápachem z kompostárny, bojujeme o osmileté gymnázium, obvodní oddělení Policie ČR atd. – to jsou problémy, které nemají rychlé řešení a bude nutno je řešit i v příštím období.

Jaký problém je třeba aktuálně vyřešit, ale do konce volebního období to již nestihnete?

Na tuto otázku jsem odpověděl v předchozím dotazu. Jinak nás trápí stávající deštivé počasí, které nám zdržuje některé velké investiční akce, takže se posunuje termín jejich dokončení a do voleb se určitě nestihnou. Ale do konce roku 2014 hotovo být musí, jedná se o akce dotační a peníze rozhodně vracet nebudeme. To jsme neudělali nikdy.

O vašich prioritách pro následující volební období jsme spolu již hovořili. Máte ale představu o tom, co udělat pro město z dlouhodobého hlediska?

Veškeré představy a plány se budeme snažit vtělit do strategie rozvoje města na léta 2014-2020, která se v současné době zpracovává. Nicméně nastavení strategií a následná realita bývají mnohdy velmi rozdílné. Něco nakrásně chtít a pak nemít možnosti a prostředky toho dosáhnout – na co by to občanům našeho města bylo? Rozhodně nejsem přítelem nereálných slibů a vzdušných zámků. Takže ani krytý plavecký bazén ani zimní stadion občanům neslíbím. Ekonomické sebevraždy města se totiž účastnit nehodlám.

V nastávajícím období až do roku 2020 budou ještě k dispozici dotační prostředky z EU. V jejich získávání na smysluplné projekty, které zhodnotí majetek města Slavičín a zlepší podmínky pro život ve městě – v tom vidím hlavní dlouhodobý úkol.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Nemám. Naši občané totiž vědí, že se mnou mohou komunikovat přímo na stránkách města v rubrice „Ptejte se starosty“, kde dostanou odpovědi na své zvídavé a často velmi zajímavé dotazy. Odpovědi a stanoviska najdou zájemci také ve Slavičínském zpravodaji. Takže pokud někdo nedostal nějakou odpověď, tak to může být jedině tím, že se nezeptal. Takže přeci jen mohu vzkázat – nebojte se zeptat, zaslat problém, připomínku. Rozhodně dostanete odpověď, možná svým dotazem napomůžete k tomu, aby se něco ve městě zlepšilo. A to přeci za těch pár slov dotazu či připomínky stojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…