ODS je v ideové i personální krizi, tvrdí Klaus

20.05.2013 19:22

Bývalý prezident a zakladatel Občanské demokratické strany Václav Klaus dnes uvedl, že ODS se nachází v ideové i personální krizi. O návratu mezi občanské demokraty však neuvažuje. Klaus to řekl novinářům v Českých Budějovicích před ideovou konferencí jihočeské ODS, na níž ho pozval ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

ODS je v ideové i personální krizi, tvrdí Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci Dne s Vysokou školou ekonomickou vystoupil bývalý prezident Václav Klaus s přednáškou s názvem Úvaha o stavu českého ekonomického školství a české ekonomiky

Podle Klause ve spojitosti s jeho možným návratem mezi občanské demokraty nejčastěji zní termín: "mluví se o tom." Klaus tuto slovní vazbu nebere příliš vážně. "Mluví se o tom. To je pro mě nejasná formulace, já o tom takto nemluvím," řekl. Někteří členové ODS se však už v minulosti vyjádřili, že by Klause ve svých řadách rádi přivítali. Před několika dny se o tom například zmínil místopředseda strany a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. "To mě těší, ale kvůli tomu jsem do Českých Budějovic nepřijel," uvedl Klaus.

Veřejnost to prý ODS spočítá

ODS v průzkumech preferencí v posledních měsících klesá. Klaus přesto věří, že i přes ztrátu řady voličů se strana, kterou od založení v dubnu 1991 do roku 2002 vedl, opět zvedne. "Věřím v budoucnost ODS a doufám, že se z toho bude umět vyhrabat," uvedl.

Klaus v sobotu na přednášce na pražské VŠE kritizoval počínání vlády. Následná reakce politické scény na jeho slova jej překvapila. "Považuji ji za stejně vážnou věc jako stav současné ekonomiky, který je varovný a špatný," řekl Klaus. Předseda vlády a ODS Petr Nečas odmítl Klausovu kritiku s tím, že kabinet dokázal prosadit mnoho reformních změn, i když v podobě koaličních kompromisů. "Že je velmi těžké vládnout s partnery, kteří netáhnou za jeden provaz, že se stále zmenšuje koaliční většina, to jsou elementární věci. Ale stěžovat si jen na třetí síly a třetí strany, to myslím, že k ničemu nevede. Ta zodpovědnost tady je, veřejnost to takhle cítí a bude cítit za rok u voleb," řekl Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

17:53 „Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

„Není to totiž nic jiného, než byla diskriminace v Třetí říši na základě příslušnosti k národu. Např…