ODS kritizuje Babišovy návrhy na změnu daní

29.06.2017 17:33

ODS kritizovala daňové návrhy, které dnes představilo hnutí ANO. Podle občanských demokratů měl předseda ANO Andrej Babiš možnost daně takto změnit už jako ministr financí, ale neudělal to. Návrhy navíc strana považuje za komplikované a nepřinášejí podle ní dostatečné úlevy pro občany. Kriticky se k návrhům ANO postavil i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

ODS kritizuje Babišovy návrhy na změnu daní
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

„U dosavadních vládních stran, zejména u hnutí ANO, je komické, že po více jak třech letech zvyšování daňové zátěže a komplikování daňového systému navrhuje nyní před volbami pravý opak. Tomu nikdo nemůže věřit,“ uvedl v tiskovém prohlášení ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Podle něj jsou návrhy ANO na úpravu daňového systému komplikované a nepřinesou občanům takové úlevy, jako návrhy představené ODS. Zprávu přinesla ČTK.

ANO dnes navrhlo zrušení superhrubé mzdy a zavedení daňové sazby 19 procent pro občany s příjmy do 113.000 korun měsíčně, což by znamenalo snížení efektivní daně o 1,1 procentního bodu. ODS rovněž navrhuje zrušit superhrubou mzdu, daň by ale podle ní měla být patnáctiprocentní a měla by platit pro všechny bez ohledu na výši příjmu. Občanští demokraté navrhují i zrušení některých dalších daní.

Kriticky se k návrhům ANO postavil i Zdechovský, který poukázal zejména na návrh na přesunutí některých služeb do snížené sazby DPH. „Ekonom Babiš chce snížit DPH na pivo a na květiny... Už jen čekám, kdy navrhne snížit DPH u koblih a paštik,“ napsal na twitteru s poukazem na to, že Babiš v rámci volební kampaně rozdával voličům koblihy. Návrhy ANO označil za populismus.

ODS kritizovala také návrh ANO na zavedení úlev z elektronické evidence tržeb (EET). „Autor elektronické evidence tržeb Andrej Babiš dnes představil své plány v daňové a ekonomické oblasti, jejichž součástí jsou právě úlevy z EET. Ten, který celé roky stíhal a šikanoval naše živnostníky a drobné podnikatele, nutil je pořizovat si za velké peníze pokladny a dělal z nich zlodějíčky, přichází pár měsíců před volbami s návrhem na úlevy z EET,“ uvedla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, která Babiše označila za populistu a pokrytce. ODS chce úplné zrušení EET.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…