ODS kritizuje vládu kvůli uprchlíkům. Nemá žádnou strategii, co dělat, řekl předseda ODS Fiala

15.09.2015 13:26

Podle Petra Fialy (ODS) předkládá vláda na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny témata, kterými ukazuje, že je naprosto odtržena od reality. Chybí mu totiž téma migrační krize. „Důvod je jasný. Vláda totiž nemá žádnou strategii, co a jak dělat,“ uvedl a zkritizoval populistické výroky Andreje Babiše (ANO) a mlčícího premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

ODS kritizuje vládu kvůli uprchlíkům. Nemá žádnou strategii, co dělat, řekl předseda ODS Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„Jsme opakovaně, už od minulého týdne, žádali o zařazení bodu na jednání Poslanecké sněmovny. Podle informací z grémia to nakonec vypadá, že by tento bod měl být zařazen na jednání sněmovny,“ uvedl.

Vláda podle Fialy reaguje na uprchlickou krizi pozdě a nepředjímá situaci. „Státy obnovují vnitřní hranice, česká vláda na to dostatečně nereaguje,“ uvedl. Podle předsedy občanských demokratů je zároveň důležité jasně stanovit, podle jakých pravidel budou uprchlíci přijímáni. 

„Brusel nemá žádné řešení migrační krize. Navrhuje přerozdělování prostřednictví kvót,“ zkritizoval Unii Fiala s tím, že kvóty nic neřeší. Kritizuje také Německo, které nejprve pozvalo syrské uprchlíky a následně se diví jejich velkému náporu. „Jestli se budeme v Evropské unii navzájem vydírat, blížíme se ke konci takovéhoto uspořádání,“ podotkl k německému návrhu omezit peníze ze strukturálních fondů vůči zemím, které nepřijmou kvóty. I z toho důvodu očekává jasné stanovisko české vlády. 

„Neakceptujeme vzkaz, který si dovolím parafrázovat: My jsme zavřeli hranice proto, že vy ve střední Evropě nejste solidární,“ podpořil Fialu europoslanec Jan Zahradil. „Tato rétorika je v rozporu s evropskou legislativou,“ dodal k omezení finančních prostředků. Podle něj bychom měli stejně jako Německo a Rakousko reagovat uzavřením hranic. „Obáváme se, že vláda nekoná s dostatečným předstihem, situaci podceňuje a může se nám to v nejbližších dnech vymstít,“ dodal.

Předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura se pozastavil nad tím, že na jednání Poslanecké sněmovny se mají řešit zákazy a regulace pro občany České republiky, místo přípravy legislativy pro uprchlíky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…