ODS má prý svého Milouše Jakeše. Server otiskl upřímný projev člena vedení

21.02.2013 8:21

Server Modernibrno.cz zveřejnil text projevu, který na ideové konferenci ODS v Hustopečích pronesl Jiří Kadrnka, předseda jihomoravské organizace této strany. Následně zkonstatoval, že už i ODS našla svého Jakeše. Jedinečná a precizně zformulovaná analýza člena vedení ODS se prý svou úrovní blíží legendárnímu projevu z Červeného hrádku.

ODS má prý svého Milouše Jakeše. Server otiskl upřímný projev člena vedení
Foto: ODS.cz
Popisek: Jiří Kadrnka, předseda jihomoravské ODS

Kadrnka vykonává funkci předsedy krajské ODS v jihomoravském kraji a současně je členem Výkonné rady strany. V roce 2010 jej ODS nominovala do dozorčí rady společnosti ČEZ, a již tehdy se podle serveru IDNES.cz objevily námitky, že k působení v takové funkci absolutně není kvalifikován. „Je zvykem, že krajští šéfové musejí někde sedět,“ vysvětlil tehdy bezelstně nejmenovaný člověk z Kadrnkova okolí. V dozorčí radě energetického gigantu působí Kadrnka dodnes.

Nyní coby krajský předseda vystoupil na ideové konferenci strany v Hustopečích a přednesl svou analýzu problémů strany. V úvodu ocenil, že ODS vede o svých problémech „kultivovanou diskusi“ a pak spustil kanonádu neuvěřitelných postřehů a glos. Server modernibrno.cz jí byl tak zaujat, že svůj článek, ve kterém text Kadrnkova projevu přináší, nadepsal titulkem "I ODS má svého Milouše Jakeše a jmenuje se JYRKA KADRNKA".

Přemku, neblbni

Strana si podle Kadrnky musí zodpovědět dvě základní otázky: Co se děje v ODS, a co se děje s ODS. ODS podle něj nemá plán, co dělat dál. A právě takový plán se ve svém vystoupení Kadrnka pokusil načrtnout.

Jako příklad úpadku ODS uvedl její chování při prezidentské volbě. „ODS postavila kandidáta slušného, kultivovaného, ale bez jakékoliv schopnosti oslovit kohokoliv, včetně členů ODS,“ vysvětloval předseda brněnského regionu. ODS podle něj chybí osobnosti, které by si to dokázaly uvědomit. „Myslím tím osobnosti ve vedení strany,kteří dokážou svému kolegovi říci : Přemku, Pavle, Petře, neblbni, nekandiduj. Nemůžeš uspět a poškodíš tím hlavně ODS,“ perlil Kadrnka.

„Zobecnění tohoto minipříběhu je následující : bojíme se sami sobě říkat nepříjemné věci,“ uhodil člen širšího vedení strany. I to prý ukazuje, jak ODS přestává rozumět lidem. „A tím, že společnosti přestáváme rozumět, tak ji přirozeně nejsme schopni dát žádné vize, nejsme schopni dát společnosti naději. To je zásadní a kruciální problém ODS,“ zaznělo z řečniště ideové konference.

Lidé si totiž podle Kadrnky myslí, že vše, co politici z ODS dělají, je pouze nějaký trik. „Že to děláme proto, abychom se udrželi někde na nějakém křesle, abychom měli nějaké výhody, abychom se s někým mohli domluvit,“ vysvětloval.

Hrajeme užitečného blba. A dokonale

V prezidentské volbě to nakonec prý dopadlo tak, že ODS hrála roli „užitečného blba“ a pravicové voliče přihrála levicovému kandidátovi. Jenom proto, že se zbytečně bála, že by Schwarzenberg na Hradě znamenal rozklad ODS. „ODS mně připadá málo sebevědomá, když si myslí, že někdo tak názorově neukotvený, jako Karel Schwarzenberg, by dokázal z Hradu rozložit ODS,“ vyjádřil své přesvědčení Kadrnka.

„ODS nevěděla, co dělat, neměla jasný a zřetelný názor. Vůbec jsme nechápali, že si s námi někdo hraje a přiřkl nám roli „užitečného blba“, kterou jsme sehráli dokonale,“ rozčiloval se brněnský politik. Proto prý stranu v blízké budoucnosti nečeká nic hezkého. To by se však prý nemělo promítnout do unáhlených personálních kroků. „Jestli si někdo myslíte, že by ODS měla volit popularitu toho, kdo je oblíben médii, já si to nemyslím, to je cesta do pekel,“ varoval.

Následně přišel s „osobním námětem do vnitrostranické diskuse“, podle kterého musí ODS pochopit, že jí lidé přestali rozumět. „Generelně se nabízí strategie začít oslovovat nelevicovou část společnosti, která se oprávněně obává návratu komunistů přes socialisty. To je ideově čistý, autentický a srozumitelný směr ODS. Takováto generální strategie musí být doplněna o vnitrostranickou „linku“,“ doporučil řešení.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…