ODS navrhuje do Rady ÚSTR svou zastupitelku z Prahy

08.02.2014 21:54

Do nově volené Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) navrhuje ODS právničku Jaroslavu Janderovou. Tu podpořila mimo jiné i poslankyně a bývalá místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, podle níž by měla nová Rada zabránit postupnému rozkladu ÚSTR.

ODS navrhuje do Rady ÚSTR svou zastupitelku z Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

Janderová se dlouhodobě věnuje právní pomoci obětem II. a III. odboje a je místopředsedkyní občanského sdružení Publicum Commodum, které se prostřednictvím vzdělávacích akcí a vydavatelské činnosti snaží zvyšovat povědomí o historických událostech spojených s bojem proti totalitě.

„Jaroslava Janderová se dlouhodobě věnuje právním otázkám spojeným s historickými etapami, během kterých se naše země ocitla pod nadvládou totalitní moci, tedy nacismu a komunismu. Je to erudovaná právnička a osobnost, která může pomoci vrátit Ústavu pro studium totalitních režimů respekt,“ uvedl ke kandidátce ODS předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

Janderovou podpořila i poslankyně ODS Miroslava Němcová, podle níž volba dobrých kandidátů nové Rady ÚSTR může zabránit postupnému rozkladu této instituce, který zahájily personální změny již na přelomu let 2012 a 2013: „Tehdejší události vedly de facto k rozvratu ústavu, na němž se podíleli zejména komunisté s bohatým přispěním sociálních demokratů. Hrozí, že badatelské práce nebudou pokračovat, aby nám ozřejmily, co se v minulosti dělo, kdo jsou pachatelé a jaké místo zaujímají v naší společnosti. V této situaci má přijít osobnost, která zná ústav zevnitř a bádání v této oblasti je jejím celoživotním tématem,“ konstatovala Němcová.

Novou Radu ÚSTR zvolí senátoři – 2 členy z kandidátů navržených Poslaneckou sněmovnou, jednoho kandidáta podle návrhu prezidenta a 4 členy z kandidátů navržených příslušnými sdruženími.

Celý text ZDE

Jaroslava Janderová je od roku 2006 členkou ODS, v současnosti vede oblastní sdružení na Praze 1, kde je také městskou zastupitelkou. Spoluvlastní bluesjazzový klub Ungelt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…