ODS nechce hýbat s daněmi, ale zatočí prý s neplatiči

23.09.2013 16:01

ODS by v příštím volebním období nenavrhovala změny v daních, dávala by přednost stabilitě. Zaměřila by se spíše na jejich výběr. Rozpočtovou politiku by směřovala tak, aby Česko mohlo mít v roce 2020 vyrovnaný státní rozpočet.

ODS nechce hýbat s daněmi, ale zatočí prý s neplatiči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Občanští demokraté nechtějí stanovit datum pro přijetí eura. Podmiňují to výhodností vstupu do eurozóny pro ČR a také referendem.

"Především v tomto volebním období ODS preferuje zachování stability a maximální zaměření se na výběr daní," uvedl Martin Kuba k plánům občanských demokratů v daňových záležitostech. V uplynulém volebním období prosadila koaliční vláda Petra Nečase (ODS) dvojí zvýšení daně z přidané hodnoty na nynějších 15 a 21 procent. Kuba k DPH uvedl, že ODS "v tuto chvíli" nenavrhuje žádnou změnu a preferuje zachování současných dvou sazeb.

Někdejší největší vládní strana trvá na rovné dani z příjmů fyzických osob a nesouhlasí s plány levice zavést daňovou progresi; podle Kuby jde jen o trest za úspěch. Firemní daň by občanští demokraté zachovali na 19 procentech a nesouhlasí se zavedením druhého pásma nebo sektorové daně, jak chtějí levicové strany.

Postupnými kroky by ODS snižovala cenu práce, tedy odvody za zdravotní a sociální pojištění, tak aby nevedly ke zvyšování deficitu. Nesouhlasí ale podle Kuby s řešením TOP 09 převádět je do majetkových nebo spotřebních daní. Cestu ODS vidí ve zlepšení ekonomiky a v rozpočtových úsporách. Řešením prý také není ulevit firmám a přesunout náklady na zaměstnance.

Občanští demokraté slibují, že by do čtyř let mohli odstranit daň z převodu nemovitosti. Za Nečasovy vlády se zvedla o procentní bod na čtyři procenta hodnoty reality. "Jsme přesvědčeni, že daň by měla zmizet obecně," tvrdí Kuba.

ODS chce nadále hájit paušály pro živnostníky i výši odvodů. Plánuje snižovat podnikatelům administrativní zátěž a zmírnit pohled na takzvaný švarcsystém, za který nyní hrozí poměrně značné pokuty.

Pro přijetí eura ODS nebude stanovovat přesné datum, uvedla Miroslava Němcová. Zdůvodnila to změnou podmínek od vstupu Česka do EU, hlavně ekonomickou krizí. Vstup do eurozóny musí být pro ČR výhodný a lidé o něm musejí rozhodnout v referendu, dodala místopředsedkyně ODS.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…