ODS odmítá ultimátum TOP 09 o připojení k fiskálnímu paktu EU

31.01.2013 10:30

ODS odmítá ultimátum TOP 09 o nutnosti přistoupení České republiky k fiskálnímu paktu EU. Podle dnešního usnesení grémia ODS připojení k paktu přichází v úvahu jedině poté, co bude v Česku schválena finanční ústava a ústavní zákon o referendu o přijetí eura. Bez toho to smysl nemá, řekl novinářům předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Grémium se sešlo před odpolední koaliční schůzkou.

ODS odmítá ultimátum TOP 09 o připojení k fiskálnímu paktu EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byl mimo jiného i návrh změny zákoníku práce

Benda označil ultimativní požadavek TOP 09 za zbytečný a doufá, že se strany shodnou na nějaké podobě nové koaliční smlouvy. TOP 09 shodu nad koaliční smlouvou podmínila závazkem připojení k fiskálnímu paktu. Zástupci ODS, TOP 09 a LIDEM dnes zřejmě požadavek TOP 09 nevyřeší a nechají ho na setkání lídrů koalice K9, které se má konat na začátku února.

Stranou stojí jen ČR a Velká Británie

TOP 09 v úterý nečekaně přišla s požadavkem, aby se Česko připojilo ke skoro rok staré dohodě zemí EU, podle níž mají země do svého práva zabudovat pravidlo vyrovnaných či přebytkových rozpočtů v dobrých časech. Dohoda je závazná pro členy eurozóny, ostatní se mohou přidat. Loni v březnu, kdy se dokument podepisoval, zůstaly stranou jen ČR a Velká Británie.

TOP 09 argumentuje tím, že pokud jsou podmínky české finanční ústavy přísnější než ty evropské, není důvod stát mimo společnou evropskou dohodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…