ODS opouští starosta plzeňského centrálního obvodu. Založí vlastní stranu

26.06.2014 6:59

Řady ODS v Plzni opouští její dlouholetý člen a starosta významného centrálního městského obvodu Plzeň 3 Jiří Strobach. Členství se rozhodl ukončit po 16 letech. Jako důvod uvedl, že není možná diskuse se současným oblastním vedením ODS. Strobach to sdělil v prohlášení, které zaslal ČTK.

ODS opouští starosta plzeňského centrálního obvodu. Založí vlastní stranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

V komunálních volbách se chce ucházet o hlasy voličů, podle svých slov je připraven založit vlastní subjekt.

Není prvním čelným politikem, který ODS v Plzni opouští
Strobach je tak dalším z politiků v Plzni, kteří ODS opouštějí. Na začátku roku opustil stranu bývalý krajský šéf ODS Jiří Pospíšil, později z ODS odešli další lidé, včetně místostarostů nejlidnatějšího sídlištního obvodu Lochotín Jiřího Uhlíka a Vladimíra Tichého.

Strobach neuspěl minulý týden na sněmu, jehož účastníci odmítli jím navrženou kandidátku pro komunální volby v centrálním obvodu. Strobach pak na protest jednání ještě před hlasováním spolu s dalšími lidmi opustil. Kandidátní listina se poté sestavila z jiných jmen a o víkendu ji schválila oblastní rada ODS.

Nesouhlasí s údajným nedemokratickým schvalováním kandidátky

"Je mi líto, že vedení ODS a hlavně delegáti zvolení na oblastní sněm nevyslyšeli moje námitky proti nedemokratickému postupu při schvalování kandidátky na městský obvod Plzeň 3. Již určení nového klíče bylo účelové s cílem umenšit Strobacha a jeho kolegy," napsal v prohlášení Strobach.

Kopáček je prý nesmyslně démonizován

Jím navržená kandidátka neprošla u některých členů údajně i proto, že na přední místo navrhoval bývalého místostarostu centrálního obvodu Stanislava Kopáčka. Ten byl v roce 2009 jedním z aktérů aféry, při níž po oslavě v baru údajně spolu s tehdejším radním pro bezpečnost vyhrožovali zasahujícím městským policistům. Strobach ale odmítl, že by svou současnou kandidaturu za ODS podmiňoval schválením nominace i "pro nesmyslně démonizovaného zastupitele Stanislava Kopáčka".

Strobach také vyloučil, že by měl dohody s jinými subjekty a už předem uvažoval o odchodu z ODS. "Není tomu tak. Rozhodl jsem se až po konání nedělního sněmu ODS. Nestane se ze mne 'přeběhlík' ke stranám, jež se zdají být výtahem k moci, nebo mají v čele populární tváře," uvedl starosta. Hodlá založit vlastní subjekt a pokračovat v dosavadní práci. Chce se například zasadit o to, aby se nezavřel bazén SK Radbuza na Chodském náměstí, aby nevyrostla čerpací stanice za domy v Sukově ulici v lokalitě Bezovka a další.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …