ODS opustil další expředseda. Mé členství umřelo, vysvětloval Topolánek u Moravce

19.04.2015 15:29

Hosty druhé části nedělních Otázek Václava Moravce byli ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO, Kateřina Konečná, europoslankyně a stínová ministryně tohoto resortu z KSČM, a někdejší premiér, šéf výkonné rady Teplárenského sdružení Mirek Topolánek. Všichni tři hosté se shodli na případném prolomení limitů dolu Bílina i na rychlém přijetí nové energetické koncepce.

ODS opustil další expředseda. Mé členství umřelo, vysvětloval Topolánek u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Hned v úvodu debaty označil ministr Richard Brabec problém energetické koncepce za jakési přenošené dítě s narážkou, že poslední platná energetická koncepce je z roku 2004.

Následně dostal slovo Mirek Topolánek, který zmínil, že se začal tento problém řešit už za jeho úřadování ve vrcholné politice v tzv. Pačesově komisi. „Nutilo nás to aktualizovat. Vývoj v Evropě jde překotně dopředu a nikdo nemůže nic plánovat dopředu. My musíme skončit s tím tápáním. Vzhledem k tomu, že prezident podepsal tzv. zákon 406 (zákon o hospodaření energií a o správních poplatcích, pozn. red), tak pokud se zákon neschválí do 1. 7. 2015, budou muset úředníci vytáhnout zákon z roku 2004, což není úplně šťastné řešení,“ řekl Topolánek.

V podobném duchu na toto téma reagovala i Kateřina Konečná, která, jak řekla, doufá, že vláda dokument přijme, protože je to zákon, který České republice zoufale chybí. Také zdůraznila, že podpoří vše, co nebude znamenat zvýšení ceny pro spotřebitele.

Topolánek: Elektřina půjde nahoru, rozsvícený vánoční stromeček sebere polovinu výplaty

Podle Mirka Topolánka je dále snížení cen elektřiny a současně zabezpečení fosilních paliv nereálné. „Nevyplatí se to provozovat, cena elektřiny bude v důsledku politiky EU mnohonásobně vyšší, bohužel i vyšší než v USA, Číně a dalších ekonomicky dominantních zemích,“ uvedl. Pokud se podle něj zákon bude zabývat striktně znečištěním a dopravou, tak to bude dobré, jestliže současně neřeší sankce, je to nesmyslné. Problém obnovitelných zdrojů není problémem České republiky, takže se nevyplatí do toho dávat ani korunu navíc.

„Dáváme peníze na uhelné kotlíky, přitom máme 300 000 nevyužitých plynových přípojek, které tu jsou a také byly placeny z evropských dotací. Možná by bylo vhodné je využít a pak se zabývat  lidmi, kteří pálí v domcích plastové láhve apod.,“ uvedl bývalý premiér.

Ten v pořadu také mimo jiné prozradil, že už není členem ODS, které téměř osm let předsedal. Letos nezaplatil členské příspěvky, a tím jeho členství zaniklo. "Spíš to členství umřelo, než aby to bylo něco vědomého. Nechtěl jsem dělat žádná gesta," vysvětlil. Kvůli své práci prý většinu času ani není v České republice, takže se na činnosti strany nemohl prakticky vůbec podílet.

Podle expremiéra a nyní už bývalého člena ODS, je nejvhodnějším řešením, jak donutit firmy i lidi ke změně paliv, uhlíková daň. „Nacházíme se v jakémsi začarovaném kruhu. Evidentně začíná u toho, že musíme zrušit dotace. Pokud půjde elektřina takto nahoru, což půjde, bude rozsvícený vánoční stromeček znamenat v budoucnu polovinu výplaty,“ řekl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení.

K tomu měla menší výhrady Kateřina Konečná, která by sice s názorem Mirka Topolánka souhlasila, ale v následujících čtyřiceti letech je jeho koncepce nereálná. „Na Moravě stačí jediný domek, který dokáže zamořit celou vesnici, protože lidé tam na nějakou výměnu přípojek prostě nemají,“ přidala vlastní zkušenost. Proto je třeba je dotovat.

Limity těžebních průmyslů? Bílina určitě ano

Druhá část diskuse byla věnována otázce, jestli mají být prolomeny těžební limity. I zde se víceméně všichni tři aktéři odpolední debaty shodli. Jako první dostal slovo Topolánek, který řekl, že by určitě hlasoval za prolomení těžebních limitů.

„Když bude mít vláda nějaké prostředky, kam dostat to uhlí, bude to jedině dobře. Pro naši společnost je těžba uhlí důležitá. V tuto chvíli se moc nepleteme do diskuse, jak se to bude dělat. Navíc se stále nachází nové a nové uhlí, takže třeba průlom těžebních limitů ani nebude třeba. Souhlasím s ministrem Brabcem, že musíme používat selský rozum. Takže u dolu Bílina jsem jednoznačně pro prolomení limitů,“ podotkl.

V podobném smyslu hovořil i ministr životního prostředí Richard Brabec, podle nějž ale musíme vědět, jestli a kam uhlí vlastně potřebujeme. „Potřebujeme si rozmyslet, kam to uhlí půjde. Prolomení limitů si umím představit, pokud vyjde najevo, že je potřeba,“ řekl.

Europoslankyně Kateřina Konečná nejprve poděkovala, že se tímto problémem konečně snaží někdo zabývat. „Patnáct let nám tu chybí jakákoliv koncepce, neznáme názory lidí. Jsem ráda za pokus o nestranné analýzy, i když se pan Topolánek v zákulisí vyjádřil, že v této otázce nemůže být nestranný nikdo. Každopádně jsem ale ráda za tu snahu. Na Bílině, pokud by to bylo pro Českou republiku výhodné, souhlasím s prolomením,“ dodala

reklama

autor: jzd

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…