ODS plánuje, jak se zachránit: Nové role pro Němcovou a Svobodu

24.06.2013 7:56

Prezident Miloš Zeman jasně naznačil, že kandidátku ODS na premiérku Miroslavu Němcovou nejmenuje. Občanská demokracie ale vymýšlí, jak ji a další oblíbené tváře "prodat" jinde. Z jednání grémia strany vyplývá, že by Němcová mohla být volební jedničkou v hlavním městě Praze.

ODS plánuje, jak se zachránit: Nové role pro Němcovou a Svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny

Kromě toho, že občanští demokraté už mají další záměr s Němcovou, přemýšlí také, jak naložit s bývalým pražským primátorem Bohuslavem Svobodou. "Nabízí se varianta, že Miroslava Němcová by kandidovala v Praze, což je pro republikového lídra lepší než její rodná Vysočina. Svoboda by pak nebyl jedničkou v metropoli, ale v jiném regionu, třeba ve středních Čechách," popsal Hospodářským novinám plány ODS jeden z členů grémia, který si přál zůstat v anonymitě.

Jirout: Musíme se zbavit jmen, která straně neprospívají

Občanští demokraté se potýkají s krizí. Podle průzkumů veřejného mínění je jejich podpora na historickém minimu. Tradiční mocenskou základnu strany, starosty a zastupitele za ODS, zlobí, že obraz strany poškozují rozbroje a skandály ve vrcholném vedení.

"Na nás dopadají aféry, doplácí na ně region. Lidé jsou naštvaní a odcházejí ze strany. Musíme se zbavit jmen, která straně neprospívají, a to definitivně," prohlásil například poslanec a zastupitel v Ústí nad Orlicí Radim Jirout.

Právě on a jemu podobní relativně mladí a neokoukaní politici, jako europoslanec Edvard Kožušník nebo olomoucký primátor Martin Novotný, se podle HN snaží dávat ODS novou tvář. V Novotného regionu musel například exministr vnitra Ivan Langer opustit výkonnou radu.

Vytahování mladých komunálních politiků prosazuje také exministr spravedlnosti a místopředseda strany Jiří Pospíšil a první místopředseda Martin Kuba. "Snažili se objíždět kraje, seč to jde, ale co se týče obecné informovanosti, je situace více méně setrvalá. Nějak se to rozběhlo, ale nejsem si jist, že to bylo správně uchopeno," pochybuje Jirout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…