ODS podle Kuby ukázala říkankami hravost. Ale na roli opozice je připravena

19.10.2013 20:32

Předvolební průzkumy nejsou pro občanskou demokracii nikterak lichotivé. Úřadující předseda Martin Kuba si netroufá odhadnout, jaký bude konečný výsledek. Ale průzkumy označuje za až příliš pesimistické. Je podle něj důležité, aby voliči pravice tyto volby nepodcenili, protože může dojít k zásadní změně v politice republiky v případě vítězství ČSSD.

ODS podle Kuby ukázala říkankami hravost. Ale na roli opozice je připravena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS jednala o aktuální politické situaci a přípravě na volby

Martin Kuba to řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. "Říkanková" kampaň, na které se prý shodlo celé grémium strany, je podle úřadujícího předsedy moderní a splnila svůj účel - šíří se sama a lidé si ji s ODS spojují. ODS prý chtěla ukázat i hravou tvář vedle reálného programu.

Opozice může prospět

Kuba je přesvědčen o tom, že občanští demokraté jsou připraveni i na opoziční roli, většina členů ji prý vnímá jako důležitou součást kroků, kterými musí ODS projít. Mohla by straně prý dokonce prospět.

"V politice je přirozené, že jste jen nějakou dobu u vlády. A my tam byli poměrně dlouho. Když vezmete ODS, když byla hegemonem v krajích, od roku 2006 seděla ve vládě. Takže teď může přijít opoziční lavice, která umožní straně více se věnovat vnitřním věcem. Z dlouhodobého vývoje strany na tom nevidím vůbec nic špatného," říká politik.

Vzhledem k tomu, že ODS ale volby od voleb slábne, ve straně je cítit určitá nervozita. "ODS do těchto voleb vstupuje z pozice, na kterou není zvyklá. Pravice se dneska příliš rozdrobila a bohužel i ODS na tom tratí," připouští Martin Kuba. Jako největší problém pravice vidí právě to štěpení.

Zklamání z Klausova rozhodnutí

Nelibě nese i krok exprezidenta a zakladatele ODS Václava Klause, který podpořil nový pravicový subjekt Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové. "A moje výtka třeba k panu prezidentu Klausovi, kterého si jinak velmi vážím, je jasná: říkat, že pravice je oslabená, a podpořit znovu další projekt pravice, který je poskládán z lidí, kteří odešli z Věcí veřejných, z ČSSD, kandidovali na prezidenty za komunisty a teď se tváří jako pravicový subjekt..." naznačuje Kuba.

Za současnou pozici ODS může podle jejího úřadujícího předsedy kombinace více příčin. Jednak ústupky ve vládní koalici s TOP 09, jednak osobní aféra premiéra Petra Nečase a kauza Nagygate. "Aféra byla závěrečným hřebíčkem do té rakve, který má samozřejmě fatální mediální dopad. To je něco, co otřáslo důvěrou lidí v politiku," připouští Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…