ODS pomalu získává zpět své voliče, domnívá se starosta Havlíčkova Brodu

20.03.2016 14:41

V komunálních volbách obhájil mandát starosty a na podzim se chce znovu ucházet o přízeň voličů v krajských volbách. S Janem Teclem (ODS) jsme si povídali nejen o jeho plánech do budoucna, ale zevrubně jsme hovořili především o dopravě, která je jedním z nejpalčivějších problémů města. Prozradil nám, jak to vypadá se vstupem nového investora do města, a vyjádřil se i k řadě dalších témat.

ODS pomalu získává zpět své voliče, domnívá se starosta Havlíčkova Brodu
Foto: archiv JT
Popisek: Starosta Havlíčkova Brodu Mgr. Jan Tecl (ODS)

Regionální sdružení ODS Vysočina zvolilo svým krajským lídrem čtyřiačtyřicetiletého podnikatele z Jihlavy Zdeňka Geista. Druhým v pořadí na krajské kandidátce bude současný předseda zastupitelského klubu ODS Ota Benc. O dalším pořadí na krajské kandidátce rozhodnou občanští demokraté začátkem dubna. Prozradíte nám, zda se vy sám jakožto úspěšný starosta budete ucházet o místo na kandidátce, respektive o přízeň voličů?

Ano. Město a kraj jsou v mnoha případech provázány a osobně vnímám za důležité, aby zástupci města velikosti Havlíčkova Brodu měli své zástupce v zastupitelstvu Kraje Vysočina.

A jak hodnotíte lídra strany Zdeňka Geista?

Z mého pohledu je to dobrá volba. Znám Zdeňka Geista osobně, je to slušný, poctivý a vstřícný člověk.

V jaké kondici je podle vás ODS před nadcházejícími krajskými volbami? Troufnete si odhadnout, kolik hejtmanských křesel získá?

Mým pravidlem je, že neodhaduji a netipuji, počkám si až na výsledek. Ani v tomto případě pravidlo neporuším. Myslím, že ODS pomalu získává zpět své voliče. Ukazují to i průzkumy veřejného mínění.

V rámci projektu místní Agenda 21, kterou radnice realizovalo loni již podruhé, občané označili za největší problém města absenci jihovýchodního obchvatu města a parkování ve městě. Parkování je problém většiny měst. Jak se jej ale budete snažit řešit v Havlíčkově Brodě?

Vyřešení parkování ve městě je během na dlouhou trať. Problém se snažíme řešit například zjednosměrněním ulic či usměrněním stání vozidel v centru města. Zároveň aktivně vyhledáváme plochy, kde by bylo možné další parkovací místa zřídit. Naším cílem není naplnění obecní kasy, ale regulace parkování.

Obchvat by výrazně ulehčil dopravě ve městě. Pokud se nepletu, aktuálně zbývá vykoupit ještě sedm pozemků. Kdy by se tak podle vašich odhadů mohlo začít s výstavbou?

Byl jsem příjemně překvapen, jak rychle se státu podařilo vykoupit skoro všechny pozemky. Osobně očekávám, že na jaře 2018 se výstavba tolik potřebného jihovýchodního obchvatu započne.

Lyžařské středisko Vysoká nedaleko Havlíčkova Brodu se v budoucnosti promění v nejmodernější a nadregionální lyžařské středisko na Vysočině. Podle vašich slov jde o velmi významnou akci, a radnice proto počítá, že využije dotační peníze. Jaké předpokládáte náklady a kolik zaplatí sama radnice?

Realizace tohoto střediska je dlouhodobou záležitostí, město Havlíčkův Brod chce nejprve zmodernizovat současnou sjezdovku, tzn. více vody a více elektřiny, aby byl areál připraven pro rozšíření a mohlo se zasněžovat, což je na Vysočině nezbytné. Současně s tím se pokusíme vykoupit pozemky v místech, kam by se mohl areál rozšířit. Tento výkup je podmínkou toho, zda v budoucnu k rozšíření vůbec dojde. Výše nákladů bude odvislá od dotace, kterou město získá, určitě však nebudeme celou modernizaci hradit z vlastních zdrojů. Pokud bude vypsán dotační titul, chceme být připraveni.

Naopak zcela proti plánovanému projektu je havlíčkobrodská místostarostka Ivana Mojžyšková, která také hlasovala proti návrhu. „Bylo by velmi smutné, kdyby Vysoká dopadla jako ski areál Vestec v Liberci, kde se potýkají s řadou problémů,“ konstatovala Mojžyšková. Jak tomu budete chtít předejít?

Důkazem toho, že lyžařské areály na Vysočině fungují, jsou biatlonem proslavený areál v Novém Městě na Moravě i nedaleký Šacberk u Jihlavy. Zajímavou myšlenkou je i případné využití areálu v letních měsících.

Jak to vypadá se záměrem německé společnosti Rumpold RCHZ, která chce v havlíčkobrodské průmyslové zóně vybudovat linku na recyklaci starých lednic? A kolik by tak mohlo vzniknout nových pracovních míst?

Záměr plánuje firma realizovat na soukromých pozemcích v areálu bývalých kasáren letiště. V současné době probíhá posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Podle našich informací má společnost již zpracovánu hlukovou studii a některé další náležitosti. Nemáme žádné signály, že by projekt neměl být realizován. Při plném provozu by mělo být v nové společnosti zaměstnáno zhruba 40 lidí.

Radnice se na poslední chvíli rozhodla změnit vyhlášku, která na území města zakazovala od letošního roku veškerý hazard. Nová vyhláška však i nadále umožní za nových podmínek provozování hazardu ve městě. Jaká sankce hrozí provozovatelům za porušení podmínek?

Sankce jsou stanoveny zákonem a osobně si myslím, že jsou dostatečně přísné. Dodržování vyhlášky kontroluje městská policie a v případě porušení bude zahájeno správní řízení.

Diskutovali jste o změně vyhlášky s občany, nebo proč jste se tak rozhodli?

Vedení města pořádá setkání s občany, na kterých je informujeme o podstatných záležitostech chodu města a samosprávy. K této problematice jsme získali reakce zejména ze strany sportovců. Změna vyhlášky byla prodiskutována i na finančním výboru. Důvodů pro rozhodnutí bylo několik. Mimo jiné například existence kvízomatů, které se objevily ve městech, kde došlo k úplnému zákazu a radnice v tu chvíli ztratila možnost jakékoli kontroly. Dalším důvodem je samozřejmě i dopad do rozpočtu města. Ze získaných finančních prostředků podporujeme zejména aktivity a investice v oblasti sportu.

Radnice se rozhodla vypovědět dodavateli smlouvu a oprava Staré radnice byla zastavena. Navíc jak zdůraznil místostarosta Honzárek, v souvislosti s nedokončeným velkým sálem vznikají městu další návazné škody. Jaký tedy bude nyní váš další postup? Kdo zaplatí škody a kdo projekt dokončí?

Město Havlíčkův Brod odstoupilo od plnění smlouvy na rekonstrukci Staré radnice, a to v neprovedené části zakázky s dodavatelskou společností. Ke dni ukončení smluvního vztahu město uplatnilo podle smlouvy o dílo jak smluvní penále, tak prokazatelné škody.

V současné době probíhá otevřené zadávací řízení podle zákona o veřejných zakázkách na dokončení rekonstrukce Staré radnice. Dá se očekávat, že práce budou obnoveny během měsíce dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…