ODS s TOPkou dramaticky propadají. Piráti se mohou rozloučit s vládou, naznačil nejčerstvější výzkum. Šlachta nemá vůbec nic jisté

11.06.2021 12:17

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v červnu 2021, zvítězila by v něm koalice Pirátů a hnutí STAN. Druhé místo by si připsalo doposud vládnoucí ANO 2011 předsedy Andreje Babiše a až na třetím místě skončila trojkoalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Data přinesla agentura Phoenix research, která měřila preference a potenciál politických subjektů na území České republiky od 1. do 10. června na vzorku 1099 respondentů starších osmnácti let.

ODS s TOPkou dramaticky propadají. Piráti se mohou rozloučit s vládou, naznačil nejčerstvější výzkum. Šlachta nemá vůbec nic jisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16175 lidí
Piráti a hnutí STAN by podle tohoto šetření získali 24,2 procenta, přičemž jejich potenciál se zastavil těsně pod hranicí 28 procent. Hnutí ANO i nadále zažívá mírný, byť setrvalý propad. V polovině roku by získalo 20,2 procenta při potenciálu rovných 24 procent. O poznání třetí je trojkoalice SPOLU s 15,9 procenta preferencí a 17,9 procenta volebního potenciálu.

Na čtvrté příčce by s odstupem 3,8 procenta skončilo hnutí SPD Tomio Okamury. To oproti uvedenému hnutí ANO zažívá trend růstu. Potenciál SPD se dostal na 13,5 procenta.

Problém se vstupem do Poslanecké sněmovny by měla dvojice ryze levicových zástupců Parlamentu, a to sociální demokracie s komunisty. Doposud vládnoucí ČSSD by získala 5,1 procenta při potenciálu 5,8 procenta a KSČM by skončila těsně před vstupem do Sněmovny se ziskem 4,5 procenta a potenciálem těsně nad nutnou pětiprocentní hranicí. Je vidět, že oba subjekty mají velice nízký potenciál a jejich voliči se rekrutují z rozhodnutého jádra příznivců.

Dlouhodobé trendy a grafy červnové síly politických subjektů (zdroj: Phoenix research)

Anketa

Je zavedení covid pasů, bez nichž nepůjde cestovat či chodit na koncerty, příznakem totality?

74%
23%
hlasovalo: 15476 lidí
Růst zažívá nedávno etablované hnutí Přísaha někdejšího ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty. V červnu by Přísaha získala 4,2 procenta, potenciál ovšem směřuje až k hranici osmi procent, což lze označit za výraznou škálu. Je vidět, že Přísaha sbírá hlasy napříč volebním spektrem.

„Jde o překvapivě rychlý nárůst, u něhož nikdo v tuto chvíli nedokáže odhadnout, zdali bude pokračovat, nebo se zlomí a naopak klesne,“ poznamenal k měření ředitel agentury Phoenix Peter Svoboda.

Mimo sněmovní lavice by skončilo spojení Trikolóry, Svobodných a Soukromníků (3 procenta).

Za viditelnou kampaň si plusové body připsala Aliance pro budoucnost miliardáře Pavla Sehnala (1,7 procenta). Zmíněný subjekt by v červnu dokonce přeskočil Zelené s 1,2 procenta a doposud zaznamenává rostoucí trend jak v preferencích, tak v potenciálu.

Zbylých 4,9 procenta respondentů neví, koho bude volit. Rovná tři procenta oslovených se vyjádřila v tom smyslu, že by volili někoho jiného.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…