ODS se Soukromníky stále stoupá. Lidé vidí, jaký tato vláda způsobila marasmus, soudí předseda Bajer

26.05.2017 19:25

Volební modely měsíc od měsíce ukazují posilující pozici ODS, kandidující společně se Soukromníky. Podle posledního se strana už téměř dotáhla na druhou ČSSD. Soukromníci, kandidující společně s ODS, v tom vidí poznání voličů, do jakého marasmu přivedly zemi strany současné vlády.

ODS se Soukromníky stále stoupá. Lidé vidí, jaký tato vláda způsobila marasmus, soudí předseda Bajer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SsČR Petr Bajer

Volby do Sněmovny by v první polovině května, tedy v době, kdy v koaliční vládě panovalo napětí kvůli návrhu na odvolání ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše, vyhrálo ANO s 33 procenty hlasů.

Jeho současný koaliční partner, ČSSD, by skončil se 14 procenty hlasů druhý a v těsném závěsu za ním by byla ODS s podporou Soukromníků, kterou by volilo 13 procent lidí. Vyplývá to z volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které ho provedlo v době od 8. do 18. května.

Pokud by se volby konaly v termínu průzkumu, dostalo by se do dolní parlamentní komory šest stran. Vedle ANO, ČSSD a ODS by to byli ještě komunisté, lidovci a TOP 09. KDU-ČSD ale půjde do podzimních voleb s hnutím Starostové a nezávislí (STAN), které by v případě samostatné kandidatury podle CVVM získalo dvě procenta hlasů. Kolik lidí by volilo lidovce ve spojení se Starosty, volební model neuvádí.

Pro KSČM by podle CVVM hlasovalo 11,5 procenta voličů, pro lidovce 8,5 procenta a TOP 09 by získala sedm procent hlasů.

Voleb by se podle volebního modelu CVVM zúčastnilo 56 procent voličů.

Třetí místo, a velmi blízko k druhé pozici ČSSD, přiřkl průzkum ODS, která kandiduje s podporou Soukromníků. Někdejší nejsilnější vládní strana letos kandiduje s podporou Strany soukromníků České republiky, jejíž představitelé rovněž mají z modelového úspěchu společného projektu radost. „Od března, kdy občanští demokraté a Soukromníci spolupráci oznámili, tak preference vykazují stále vzestupný trend,“ ocenil jejich předseda Petr Bajer.

„Jde o další důkaz, že společně jsme silní a máme reálnou šanci učinit přítrž bobtnající byrokracii, rostoucím regulacím a šlapání po aktivních a pracovitých lidech,“ dodává předseda. Podle něj nedávná vládní krize jasně ukázala, do jakého marasmu zemi přivedla tato koalice a lidé vidí v ODS společně se Soukromníky šanci, jak se z tohoto marasmu dostat ven.

VOLEBNÍ MODEL ZDE

Je si však vědom, že průzkumy zatím nic neřeší. „Musíme dál intenzivně pracovat a vysvětlovat lidem, že existuje reálná šance na změnu – dál nabízet silný program pro živnostníky, jejich rodiny a zaměstnance, pro všechny aktivní lidi. Prostě udělat vše pro to, aby soukromníci využili jedinečné šance zvolit sami sebe“ dodal Petr Bajer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…