ODS se může vzteknout. Volit se musí, i kdyby trakaře padaly

26.07.2020 6:52

Senátoři ODS odmítli výroky Jana Hamáčka o nemožnosti volit kvůli onemocnění nemocí COVID-19. Chtějí, aby vláda umožnila lidem volit i přesto, že jsou například v karanténě. Chtějí naopak prosadit mimořádný příspěvek krajům a schválit zákon o liniových stavbách.

ODS se může vzteknout. Volit se musí, i kdyby trakaře padaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý policejní prezident Martin Červíček

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22633 lidí
„Zásadně nesouhlasíme s tím, že lidé můžou být na základě koronavirové pandemie omezeni na svém volebním právu. Vláda měla už od jara počítat s tím, že může nastat situace, kdy budou muset proběhnout volby i přesto, že bude v některých regionech vyšší počet lidí v karanténě. Zažili jsme už například nezákonně odložené senátní volby v Teplicích. Stát musí hledat cesty, jak umožnit lidem volit i v regionech, kde je epidemiologická situace horší,“ řekl předseda senátorského klubu Martin Červíček.

„Navrhujeme také kompenzaci pro kraje ve výši 500 Kč na obyvatele. Kraje přišly o spoustu peněz a je povinností státu jim tento výpadek nahradit. Nahradit přímo a rychle, nikoliv prostřednictvím dohod o navýšení fondu na investice do infrastruktury, nebo jiných prostředků, které mají omezené možnosti využití,“ dodal místopředseda senátorského klubu Zdeněk Nytra.

„Podporujeme také zákon o liniových stavbách, který je naprosto klíčový pro rychlejší výstavbu infrastruktury, především pak dálnic. Podporujeme ale také pozměňovací návrhy, které vedou k rozšíření působnosti tohoto zákona na další stavby,“ přidal senátor ODS Michal Kortyš.

Michal Kortyš

  • ODS
  • E-mail: KortysM@senat.cz, FB @kortysmichal
  • senátor

„Odmítáme také navýšení rozpočtu EU v souvislosti se schváleným víceletým plánem a plánem obnovy. Už před dvěma lety se Senát usnesl, že odmítá navyšování rozpočtu a tato naše pozice stále trvá,“ uzavřel Zdeněk Nytra.

Lidé v karanténě o volební právo pravděpodobně skutečně přijdou. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se korespondenční volba nestihne schválit. „Musím respektovat platný zákon,“ uvedl Hamáček. Ten založil k nadcházejícím podzimním volbám novou pracovní skupinu, která má za úkol navrhnout epidemiologické a bezpečnostní zajištění voleb na podzim.

„Ta odborná debata je o tom, jak vlastně ošetřit situaci, kdy je evidentní, že volby budou probíhat v době, kdy epidemie bude stále přítomná,“ poznamenal k současné koronavirové situaci Hamáček. Současný zákon dle jeho slov říká, že lidé, kteří mají omezenou osobní svobodu z důvodu ochrany zdraví obyvatelstva, nemají volební právo. „To jsem si nevymyslel,“ zdůraznil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…