ODS se zlobí: Prarodičům nemůžeme odebrat pěstounské odměny

20.02.2012 17:50

Poslanci ODS budou prosazovat změny ve vládní novele o sociálně-právní ochraně dětí, která mění péči o ohrožené děti. Nelíbí se jim, že by prarodiče mohli přijít o pěstounské odměny. Navrhnou rovné podmínky pro všechny pěstouny, uvedla v pondělí nejsilnější vládní strana v tiskové zprávě.

ODS se zlobí: Prarodičům nemůžeme odebrat pěstounské odměny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministři Drábek a Bendl před hlasováním

Podle ministerstva práce mají prarodiče k vnoučatům vyživovací povinnost a odměnu by měli dostávat tehdy, pokud budou pomoc potřebovat. V Česku je asi 8400 pěstounských rodin. V 51 procentech z nich se o děti starají právě prarodiče.

Prarodiče mají vůči dětem vyživovací povinnost ze zákona

Předlohu podpořila sněmovna a nyní ji projednávají výbory. Debatu o ní již zahájil sociální výbor, kde se záměr zrušit odměny pěstounům-prarodičům stal terčem kritiky. Zástupci ministerstva práce a sociálních věcí zdůrazňovali, že připomínky jsou řešitelné.

"Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby se dávky plošně odnímaly prarodičům s argumentem, že mají ze zákona vůči dětem vyživovací povinnost," uvedl v prohlášení ODS zpravodaj novely Jan Čechlovský. Občanští demokraté jsou podle něho pro zpřísnění pravidel, která by měla zamezit například situacím, kdy si prarodiče berou do péče vnoučata, ač se o ně ve skutečnosti dál starají rodiče.

Podle mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívové nemá novela zamezit vyplácení pěstounských podpor prarodičům. Dál budou mít nárok na příspěvek při převzetí dítěte, na úhradu jeho potřeb či na zakoupení auta. "Nicméně nebudou mít automaticky nárok i na odměnu. Ta by měla být přiznávána například prarodičům, kteří jsou již v důchodu, jsou v tíživé finanční situaci, starají se o handicapované dítě," uvedla mluvčí.

ODS chce pro některé zmírnit zákon

ODS chce debatovat v koalici. Diskuse by se měla uskutečnit i se zástupci pěstounů a s odborníky. "Jsem přesvědčena, že tak zásadní zákon nemůžeme prosazovat proti všem, kteří pěstounskou péči vykonávají," poznamenala poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová.

Podle novely se mají ostatním pěstounům odměny zvednout. Nyní se měsíčně pohybují od 3126 do 21.882 korun podle počtu dětí a jejich zdravotního stavu. Nově by to mohlo být od 8000 do 32.000 korun. Podle ministerského záměru by se ročně mělo na odměny vydat 471,3 milionu korun jako teď. Pokud by navrhované větší částky měli dostat i prarodiče, stálo by to o 390,8 milionu víc.

Novela je součástí reformy ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Má přispět k tomu, aby děti už nekončily v ústavech. S pomocí úřadů a odborníků by měly zůstávat doma. Pokud by se to nebylo možné, měly by se dočasně dostat k profesionálním pěstounům. Těch by v prvním období mělo být v Česku 300 až 500 a museli by se registrovat. Měli by nárok na odměnu i v době, kdy by o žádné dítě zrovna nepečovali. Částka by se měla měsíčně pohybovat kolem průměrné mzdy. Novela také snižuje příspěvky zařízením pro okamžitou pomoc. Předlohu bude ve sněmovně posuzovat také výbor pro zdravotnictví a komise pro rodinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…