ODS se zmítá v rukou kmotrů a šíbrů, píše Pehe. Na záchranu už je prý pozdě

04.11.2012 7:45

ODS zmítají nepokoje uvnitř vlastní strany. Podle politologa Jiřího Peheho však nejde o pouhé klopýtnutí, které by šlo lehce napravit. „Rozbroje jsou součástí systémové krize, která může skončit úplným rozvratem strany,“ upozornil na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

ODS se zmítá v rukou kmotrů a šíbrů, píše Pehe. Na záchranu už je prý pozdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

 

Příčiny této stranické krize hledá přímo v kořenech vzniku této politické strany. Nesouhlasí s klišé, které je se začátky ODS spojeno, že se Václav Klaus v roce 1991 zasloužil o vznik první velké pravicové strany u nás. Ve skutečnosti podle něj nezaložil stranu, která by skutečně byla „občanská“, natož v pravém smyslu „demokratická“. „Síla jeho osobnosti byla taková, že vnikla Klausova strana, v níž i demokracie měla jen takovou roli, jakou jí dovolil Klaus,“ míní Pehe.



Po odchodu většiny osobností se podle slov Peheho stala z ODS sekta, jejíž jedinou ideologií se stal tzv. klausismus. „Klausismus byl a je zvláštní kombinací monetarismu, národnického populismu a mocenského oportunismu, přičemž momentální převaha té které ingredience v tomto koktejlu závisela vždy na otci-zakladateli,“ vysvětluje a kriticky podotýká, že už od svého vzniku většina občanských demokratů neměla ani ponětí o liberalismu, konzervatizmu či teoretických postulátech ekonomického neoliberalismu.

Boj o peníze

A z Klausova stínu se ODS dle Peheho nevymanila doposud. „Ani Topolánek, ani Nečas se ani nepokusili o možné ideové obrození ze strachu, že otce-zakladatele rozčílí, čímž vyvolají vnitrostranickou válku s jeho „pátou“ kolonou ve straně,“ píše politolog. Strana se tak prý stala mocenským rejdištěm, které ovládli kmotři a „šíbři“ všeho druhu, z nichž někteří navíc vůči novým předákům takticky používali právě spojenectví s Klausem. 

Pehe neskrývá svůj pesimistický postoj k možné budoucnosti ODS, na jejíž záchranu už je prý pozdě. „Boj, který v ní propukl, je bojem o teritorium, potažmo o prachy. Vliv si dělí různé kmotrovské skupiny, takže je v podstatě lhostejné, kdo bude předsedou strany,“ uvedl. Na konsolidaci strany, která se stala nepřehledným bojištěm zákulisních skupin, by byl podle něj krátký už i sám Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…