ODS si nemůže dopřát žádné vnitřní hrátky, varuje "premiérka" Němcová

19.06.2013 22:50

Možná první premiérka Česka Miroslava Němcová si je velmi dobře vědoma toho, že jde se svou kůží na trh a nebude to jednoduché. Přesto věří, že jako premiérka může uspět. Ministr financí Miroslav Kalousek nabídl řešení personálního problému, který přinesla ODS. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek znovu a znovu prohlašuje, že pod touto vládou Česko trpí.

ODS si nemůže dopřát žádné vnitřní hrátky, varuje "premiérka" Němcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Pražském hradě proběhla inaugurace nového prezidenta Miloše Zemana

Příští možná Česká premiérka Miroslava Němcová zavítala do středečních Událostí, komentářů České televize. Spolu s ní ve studiu zasedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který kritizoval občanské demokraty za to, že vyřešením jednoho problému nastolili problém druhý a to v podobě obsazení funkce předsedkyně sněmovny. Třetím hostem byl místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek a čtvrtá v pořadí byla vicepremiérka Karolína Peake.

ODS nestojí na politických obchodech

„Krize v České republice a zároveň v Občanské demokratické straně nemůže trvat dlouho," prohlásila v úvodu pořadu Němcová s tím, že to je jeden z důvodů, proč se rozhodla nominaci přijmout jako osobnost přijatelná pro všechny zúčastněné strany.  "ODS si v tuto chvíli nemůže dopřát žádné vnitřní hrátky,“ míní Němcová. I ona však upozorňuje, že je teď na tahu prezident Miloš Zeman. Na adresu prezidenta přitom Němcová např. prohlásila, že to bude velmi mocichtivý hráč. Zpětně svého prohlášení však nelituje. V takovéto závažné situaci se spolu musí umět političtí aktéři dohodnout.

Zásadně však odmítla tvrzení, že by ODS jako celek žila z politických obchodů. Odmítla toto tvrzení jménem 25 tisíc členů ODS a jménem všech úspěšných starostů.

Své řekla také k otázce, zda jí někteří političtí hráči nepřerostou přes hlavu. Upozorňuje na to, že v silách žádného premiéra není uhlídat tisíc a jednu věc. Na druhé straně možná příští premiérka věří, že současná nelehká situace koalici buď sjednotí anebo povede k pádu všech zúčastněných. Může se stát, že jí ta funkce tzv. semele, ale Němcová jednoznačně věří, že to zvládne. Vláda musí vyřešit povodňové problémy a dotáhnout stovku zákonů, které chtěla prosadit tato koalice. Třetím klíčovým bodem je prosazení rozpočtu na příští rok. „Tohle je přece standardní náplň každé vlády. Moje vize je udělat vše, co je možné. I pomoci ODS, aby z tohoto maléru vyšla,“ podotýká Němcová.  

Pokud nenajdeme předsedu sněmovny, nemáme ve sněmovně co dělat

"K paní Němcové máme velkou důvěru, ale nejsme si jisti, jak ODS zvážila možné důsledky,“ poznamenal Kalousek s poukazem na to, zda se podaří v tajné volbě zvolit nového předsedu sněmovny. „Tento problém musíme řešit společně," zdůrazňuje Kalousek. Němcová uznala, že je to spletitý problém, ale pokud by ho současní politici nedokázali vyřešit, nemají ve sněmovně co dělat.

Podle Peake je Němcová úctyhodná kandidátka, záleží však právě na tom, co řekne prezident Zeman.

Zaorálek to ale viděl absolutně opačně. Poukazuje na to, jak velkými ztrátami trpí Česko pod touto vládou. „Co se týče oněch skvělých zákonů, které má přijmout tato vláda, tak mi dovolte říci, že se pan prezident má zeptat starostů jak se jim pracuje s novým zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ rozčiloval se Zaorálek. Vládní sestava je podle něj v dezolátním stavu. Stejně tak se zásadně vymezoval proti ustavení úřednické vlády. I ty nás podle Zaorálka stály zbytečné miliardy.

Řešení v přímém přenosu

Kalousek následně nabídl řešení dvou problémů v zásadě najednou. Současná koalice by se podle jeho názoru mohla pokusit zvolit v tajné volbě nového předsedu sněmovny, a pakliže se to podaří, bude jasné, že má tato vláda většinu.

„Je to pěkná hrátka, ale nesouhlasím s ní,“ reagovala Němcová s poukazem na to, že sněmovna má několik místopředsedů a důležitější je obsadit post premiéra. Kalousek však oponoval, že Česko nemůže být celé měsíce bez předsedy sněmovny. "Zároveň respektuji právo ODS jméno nového předsedy sněmovny navrhnout," podotkl ministr financí.

Podle Zaorálka spor, který se odehrává před kamerami, svědčí o tom, že tyto vláda nebude akceschopná a jediným přijatelným řešením jsou předčasné volby. „Podívejte se na zahraniční komentáře. Dnešní situace v naší zemi nepůsobí dobře,“ zdůraznil Zaorálek. Situace v regionech ukazuje, že Česko potřebuje akceschopnou vládu. Ne všude se žije tak dobře, jako v hlavním městě Praze a ti lidé na to doplatí,“ říká Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…