ODS vyzve k schůzce demokratických stran o zahraniční politice

11.11.2016 9:22

Občanští demokraté dnes vyzvou premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby svolal schůzku demokratických stran na téma zahraniční politiky státu. Předseda opoziční ODS Petr Fiala to uvedl před mimořádnou schůzí Sněmovny, na které chtějí opoziční poslanci slyšet od předsedy vlády vysvětlení kauz spojených s nedávnou návštěvou tibetského duchovního, dalajlamy, v Praze a priority zahraniční politiky vlády.

ODS vyzve k schůzce demokratických stran o zahraniční politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Interpelace na premiéra a vládu. Účast všech zúčastněných nebyla valná

ODS chce slyšet, kam bude směřovat zahraniční politika České republiky v době, kdy se hovoří o budoucí podobě Evropské unie a kdy do čela Spojených států nastupuje nový prezident.

„Znovu premiéra vyzvu, aby svolal setkání demokratických stran, aby se domluvily, co s plnou podporou může vláda v zahraničí prosazovat,“ uvedl Fiala. Zahraniční politika Sobotkova kabinetu není podle něj jasná. Vládní kroky v této oblasti vytváří vakuum, do kterého vstupuje prezident Miloš Zeman se svou koncepcí, která mu ale vůbec nenáleží, míní. Tato situace podle opozice dlouhodobě oslabuje Českou republiku.

Opoziční strany požádaly o svolání mimořádné schůze minulý týden. Vládní kluby nejsou jednání nakloněny; až hlasování ukáže, zda bude program schválen. Pokud ne, vystoupit budou moct v debatě pouze politici s přednostním právem na vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…