ODSáci rozdávali kávu a bonbony. Přijel Kuba a kandidát se smál, že už visí

09.10.2013 10:07

REPORTÁŽ Poprvé v životě se dnes exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) dostal do severočeského královského města Kadaň. Debatu s nespokojeným voličem přirovnal ke krizové komunikaci na záchrance, které si jako lékař užil až až. Mítink občanských demokratů na historickém náměstí sice nepřilákal davy, ale i tady heslo „Volím pravici“ pár hlasů podle dnešních reakcí Kadaňských nasbírá.

ODSáci rozdávali kávu a bonbony. Přijel Kuba a kandidát se smál, že už visí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Martin Kuba v Kadani

„My tu máme své obchodní centrum, tak to i v tuhle dobu žije,“ komentoval nepříliš vysokou koncentraci Kadaňáků na náměstí tamní starosta Jiří Kulhánek (ODS), když si podával ruku s exministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou a také kadaňským radním Michalem Voltrem, který je na ústecké kandidátce do parlamentních voleb číslem dvě za lídrem Radimem F. Holečkem. „Navíc tady se platí parkovné, sice jen pětikačka, ale i to se lidem zdá dneska hodně,“ dodal starosta, který ale vzápětí ubezpečil, že se Kadaň má dobře. „Rozpočet máme vyrovnaný. Nemáme dluhy,“ konstatoval.

Tajemný šlechtic volí ODS

Politici se rozhodli jít vstříc reakcím voličů sami a vzdálit se od nainstalované modré provizorní kavárny v srdci malebného městečka, kde si lidé kromě informačních materiálů mohli dát kávu za pět korun nebo získat tričko zdarma. „Pojďte courat. Vezmu tady pár propagačních materiálů,“ řekla jako první jirkovská místostarostka Dana Jurštaková (číslo 10 na ústecké kandidátce) a šla vstříc lidem, kteří podél náměstí siestovali v kavárničkách. O letáčky se zrovna zajímal starý muž, který se ale nechtěl představit. „Já volím ODS, vždyť můj tatínek byl český šlechtic, ale to nemůžu nikde říkat. My jsme byli chudí,“ zasnívá se.

Martin Kuba se s kolegy u náměstí zastavil u Katovy uličky, nejužší uličky České republiky. Na otázku, zda se zdráhá uličkou kata před volbami projít, odpověděl, že pověrčivý není. „Mně volali kamarádi z Mostu, že visím na dvou billboardech. Oba jsou na Šibeníku,“ přisadil si černý humor lídr za Ústecký kraj Radim F. Holeček.

Kubova procházka městem s osmnácti tisíci obyvateli chvílemi působila jako turistická vycházka, když ho Michal Voltr – na kandidátní listině představený jako radní města a vedoucí obchodní skupiny - prováděl okolím, seznamoval s military muzeem nebo mu povídal o Rockfestu v místech, kde se propadají historické sklepy. „Dobrý den, pane Kubo,“ poznávají bývalého ministra lidé. „Jo, pěkného mužského, toho já si pamatuji,“ reaguje obyvatelka, když exministra s úsměvem míjí. Vyfotit se s ním chce Marta Musilová. „Zůstávám u vás. Němcovou obdivuju. Mám sice nějaké výhrady, ale volit vás budu,“ prozrazuje. Není odsud. „Je krásně, vyjeli jsme na výlet. Jsme z Mariánských Lázní," loučí se a ještě Martinu Kubovi podává ruku s dovětkem: „Hlavně abyste to všechno dodrželi, co slibujete!“

Severní Čechy má podle svých slov Martin Kuba spjaté zejména s diskuzemi v Litvínově, kam jezdil v době, kdy se řešil horní zákon a problematika pokračování těžby hnědého uhlí v tomto regionu. „Je dobře, že jsme ze socialistického horního zákona udělali zákon moderní,“ říká k tomu mimo jiné.

Agresivní diskutér? Jsem zvyklý ze záchranky

Martin Kuba nemá pocit, že by reakce nahodilých lidí byly během kampaně nějak negativní. „Poměr reakcí k těm dobrým není špatný. Navíc, když jsem pracoval na záchrance, komunikoval jsem s kdekým,“ ubezpečuje, že s krizovou komunikací má letitou zkušenost. „Například ale nemá smysl přesvědčovat třeba zarytého voliče KSČM,“ ví, kdy to ani dobré slovo nespraví. I v Kadani se při nabídce informačních letáčků setkal například se skeptickou reakcí: „Já volit nejdu. Nedávejte mi to.“

Jinde se zastavuje s paní o berlích, která zřejmě tuší, že Martin Kuba, byť šéfoval rezortu průmyslu a obchodu, je vzděláním lékař. Ona trpí artritidou a ještě před volbami ji čeká operace. Baví se o zdravotnictví. „Tady už jim nevěřím, jdu na operaci do Sokolova. Bojím se, jsem diabetička,“ povídá. Martin Kuba ji ubezpečuje, že není důvod k obavám, že kolena už se ani nemusí umrtvovat. „Jéé, já to chci umrtvit,“ skáče mu vyděšeně do řeči žena.

Jiná kolemjdoucí očividně zná radního Voltra, který skupinu občanských demokratů provází. „Doufám, že to povedete líp. Hrozně je na tom hlavně zdravotnictví a školství. Člověk už se bojí pustit žehličku, natož televizní noviny,“ rozesměje svým výrokem všechny okolo.

Ty lavičky mu leží v žaludku

V dočasné kavárničce ODS v centru Kadaně zatím lidé dostávají zdarma odznak či bonbony a obrazovka točí dokola videosmyčku s názory občanských demokratů.

Radim F. Holeček tu ve svém spotu například připomíná už notoricky známé předražené ústecké lavičky, které stály každá šedesát tisíc korun. „Pokud byste je pořizovali vy, stály by desetinu,“ poukazuje na korupční předražování, jemuž chce udělat přítrž. Podporu Michalu Voltrovi vyjádřili přes obrazovku například klášterecký umělecký kovář Karel Meloun, regionální moderátor Petr Stehlík nebo starostka Vejprt Jitka Gavdunová. „Obnovíme veřejnou službu. Sociální dávky musí být motivační, nepodporovat flákače,“ zní z monitoru.

Volební kavárnu chystá ODS tento týden ještě například ve Varnsdorfu, a to 11. října od 13:30 hodin na náměstí E. Beneše. Na 12. října plánuje od 15 hodin drakiádu v Hrobu.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…