OKD prý ještě přepočítá, kolik lidí pošle na dlažbu. Nová čísla budou do měsíce

22.02.2016 21:37

Vedení těžební společnosti OKD vzalo zpět informaci o tom, kolik do budoucna propustí lidí. V dnešní tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Nové číslo má firma oznámit do měsíce. Výkonný ředitel OKD Dale Ekmark na začátku února uvedl, že společnost chce do tří let propustit polovinu zaměstnanců. V OKD a dodavatelských firmách podle dřívějších vyjádření nyní pracuje zhruba 10 000 až 12 000 lidí.

OKD prý ještě přepočítá, kolik lidí pošle na dlažbu. Nová čísla budou do měsíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před úřadem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech

Majitelem OKD je firma New World Resources (NWR). MPO uvedlo, že předseda představenstva NWR Gareth Penny se dnes v Praze setkal s ministrem průmyslu Janem Mládkem a ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (oba ČSSD). „O schůzku s nimi požádalo vedení NWR/OKD, aby ministry vlády ČR informovalo o připravovaném restrukturalizačním plánu,“ uvedlo MPO. Penny podle ministerstva na jednání uvedl, že vedení společnosti má do měsíce oznámit, kolik propustí lidí.

Vláda veřejnou podporu OKD neposkytne

Česká vláda již dříve prohlásila, že je připravena se podílet na řešení sociální situace v regionu, která nastane propouštěním v jediné těžařské společnosti v Česku zabývající se dobýváním černého uhlí. Ministr Mládek dnes zopakoval, že vládní opatření ve prospěch propuštěných horníků ale v žádném případě nelze interpretovat jako ochotu poskytnout veřejnou podporu OKD.

„Vláda několikrát řekla, že nedá ani korunu akcionářům, ani věřitelům, ani firmě, a na tomto stanovisku se nic nezměnilo,“ uvedl dnes Mládek. Z hlediska ministerstva průmyslu i práce je podle MPO mimořádně důležité znát přesný harmonogram dalšího postupu restrukturalizace firmy, tak aby se na ni oba resorty a jejich organizace mohly včas připravit.

Na Dole Paskov asi bude stávková pohotovost

OKD se v posledních letech potýká s existenčními problémy. Kvůli klesajícím cenám uhlí na světových trzích je pro firmu těžba ztrátová i přes zavádění úsporných opatření. Předseda odborů Dolu Paskov Rostislav Palička dnes řekl ČTK, že odboráři dolu v úterý pravděpodobně vyhlásí stávkovou pohotovost. Žádají vyřešení sociálního programu pro propouštěné horníky. OKD již dříve oznámila, že chce důl zavřít ještě letos. Důl Paskov (nyní Důlní závod 3) má na Frýdecko-Místecku dvě činné šachty: Staříč a Chlebovice. Pracuje v nich téměř 1 700 kmenových zaměstnanců.

Podle představitelů Moravskoslezského kraje by těžba v OKD měla být utlumována postupně, a to i za cenu toho, že určité výdaje ponese stát. Ohroženy jsou podle nich i tisíce míst v navazujících profesích. Na konci ledna činila nezaměstnanost v kraji 8,7 procenta, práci nemělo více než 73 500 lidí.

Mateřská NWR ve středu oznámí výsledky za rok 2015. Analytici dlouhodobě upozorňují, že společnosti chybí především hotovost, což by nakonec mohlo vyústit až v úpadek firmy.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…