OSN vyzvala EU, aby si přerozdělila 200 000 žadatelů o azyl

04.09.2015 9:43

Vysoký komisař Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR) António Guterres vyzval dnes státy Evropské unie, aby si na základě povinných kvót přerozdělily přinejmenším 200 000 osob, které požádaly o azyl v hraničních zemích schengenského prostoru, především v Řecku, Maďarsku a Itálii. Informovala o tom agentura AFP.

OSN vyzvala EU, aby si přerozdělila 200 000 žadatelů o azyl
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Osoby, které mají nárok na ochranu na území členských zemí evropské osmadvacítky, by se měly stát podle Guterrese součástí masivního programu, v rámci kterého by se mělo v Unii přerozdělit až 200 000 žadatelů o azyl. Účast jednotlivých členských zemí EU na něm by přitom podle něj měla být povinná.

„Evropa čelí největšímu přílivu uprchlíků za poslední desetiletí,“ uvedl Guterres. Vzniklá situace tak prý vyžaduje „masivní společné úsilí“, které ale není se současným roztříštěným přístupem členských zemí EU možné vyvinout. „Žádná země to nezvládne sama a žádná země nemůže odmítnout svůj díl odpovědnosti,“ řekl Guterres. Jediným způsobem, jak vyřešit současnou uprchlickou krizi, je strategie založená na „odpovědnosti, solidaritě a důvěře“, dodal komisař.

Středozemní moře letos překonalo na cestě do Evropy více než 350 000 migrantů. Přinejmenším 2643 jich přitom přišlo o život.

Po příchodu do Evropy pak další cesta uprchlíků podle Guterrese pokračuje chaoticky. Vysoký komisař zároveň odsoudil, jak se s běženci na mnoha místech údajně nedůstojně zachází. Migranti, kteří nemají důvod zůstávat v Evropě, by podle něj měli být ale obratem vráceni do zemí původu.

Šéfové německé, francouzské a italské diplomacie ve čtvrtek znovu apelovali na „spravedlivé rozdělení“ uprchlíků mezi unijní země. Opět k němu vyzvala i německá kancléřka Angela Merkelová. Představitelé zemí východní části EU včetně Česka naopak povinné kvóty na rozdělení žadatelů o azyl odmítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…