Obama, Hollande, Cameron. Jak se zachovali k Putinovi a co mu řekli?

06.06.2014 9:02

Účastníci včerejší schůzky nejvyspělejších zemí G7 po konci jednání v Paříži prohlásili, že musí skončit ruská podpora ozbrojeným separatistům na východě země, cesty ozbrojenců a zbraní z Ruska na Ukrajinu a pokusy destabilizovat zemi. Pokud k tomu nedojde a provokace budou pokračovat, mohou prý následovat další protiruské sankce. Americký prezident Barack Obama poznamenal, že na změnu kursu má Putin „dva, tři, čtyři týdny". Pokud příslušné kroky Moskva udělá, bude podle amerického prezidenta možné začít s obnovováním důvěry vůči Rusku.

Obama, Hollande, Cameron. Jak se zachovali k Putinovi a co mu řekli?
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

I když nyní už se část ruských jednotek stáhla a „Rusko teď destabilizuje Ukrajinu skrz prostředníky spíše než otevřeně a jednoznačně", neznamená to podle Obamy, že si svět může dovolit další tři či čtyři měsíce sílícího konfliktu.

V Porošenkovi, který se funkce ujme v sobotu, má Putin partnera, se kterým by měl přímo jednat, míní americký prezident. Porošenko podle něj totiž uznává, že Ukrajina potřebuje s Ruskem dobré vztahy.

Obama schůzku s Putinem na dnešek naplánovanou nemá

Mnoho účastníků včerejší schůzky z Bruselu zamířilo do Francie na dnešní oslavy 70. výročí spojeneckého vylodění v Normandii. Někteří z nich mají na okraj těchto oslav naplánované setkání právě s Putinem, který je také pozván. Obama formální schůzku s ruským prezidentem naplánovanou nemá.

Novinářům řekl, že pokud se s ním přesto setká, jejich vztahy prý budou stejně jako vždy „pracovní".„Bude-li šance mluvit, zopakuji to, co mu říkám po celou dobu této krize," podotkl americký prezident, který s Putinem v posledních měsících opakovaně hovořil po telefonu. USA míní, že o své budoucnosti mají rozhodnout sami Ukrajinci a že ruská anexe Krymu porušuje mezinárodní právo.

„Destabilizující akce, které vidíme nyní - placené a podporované Ruskem - jsou nelegální a nekonstruktivní," prohlásil Obama.

O případných plošných sankcích rozhodne summit EU koncem června

O případném zahájení plošných hospodářských sankcí EU vůči Rusku bude zřejmě diskutovat unijní summit naplánovaný na konec června. Závěry včerejší schůzky hovoří o odhodlání další cílené i plošné sankce zavést, „budou-li si to okolnosti vyžadovat".

Evropská komise a členské země už týdny připravují různé varianty takzvané třetí fáze sankcí, tedy plošných hospodářských opatření. Ty by měly dopad nejen na Rusko, ale také na evropské země.

Podle Obamy o jejich podobě jednají s EU také američtí experti a hledají míru sankcí s co nejvyšším dopadem na Rusko a co nejnižším na různé evropské země. „Ruská ekonomika není v dobrém stavu, viděli jsme výrazný odliv kapitálu," připomněl Obama.

 

Obamovi se prodej francouzských lodí Rusku nelíbí

Jednou z třecích ploch ale zůstává francouzský zájem prodat Rusku dvě nyní stavěná bojová plavidla. Americký prezident poznamenal, že sice chápe francouzský zájem na uskutečnění obchodu, který znamená peníze i pracovní místa, dal ale najevo, že se mu pokračování v kontraktu nelíbí. „Myslím, že by bylo lepší stisknout tlačítko 'pauza'," uvedl. Spor o dvou lodích ale podle něj nebrání širší spolupráci mezi USA a Francií ohledně protiruských sankcí.

Hollande Putinovi ruku podal, Cameron ne

Přes půldruhé hodiny včera v Paříži jednal francouzský prezident François Hollande s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Šéf Kremlu přijel včera do Francie k účasti na oslavách 70. výročí spojeneckého vylodění v Normandii. Před schůzkou s Hollandem Putin hodinu jednal s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem.

Agentura ITAR-TASS ve stručné zprávě o rusko-francouzském jednání zvlášť zdůraznila, že ruskému prezidentovi se v Paříži dostalo srdečného přijetí. Na nádvoří Elysejského paláce Putina čekala nejen čestná stráž, ale i natažená ruka francouzského hostitele. Cameron ale včera Putinovi před jednáním ruku nepodal.

Francouzský prezident je doma vystaven kritice za údajnou pasivitu v ukrajinské otázce. Jedním z Hollandeových cílů je podle západních diplomatů sjednat schůzku ruského prezidenta s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Dojít by k ní mohlo právě dnes.

Na otázku, zda je takové setkání možné, Hollande odpověděl: „Ano, pozval jsem Porošenka, takže tady bude... Bude tu spolu s prezidentem Putinem, který o tom byl informován."   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…