Obama blahopřál Tsiprasovi, USA se těší na úzkou spolupráci s novou řeckou vládou

29.01.2015 7:10

Americký prezident Barack Obama poblahopřál novému řeckému premiérovi Alexisovi Tsiprasovi k vítězství v nedělních parlamentních volbách v Řecku. Šéf Bílého domu během středečního telefonátu prohlásil, že Spojené státy se těší na spolupráci s Aténami v jejich snaze o oživení řecké ekonomiky, informoval v noci na dnešek Bílý dům.

Obama blahopřál Tsiprasovi, USA se těší na úzkou spolupráci s novou řeckou vládou
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

"Prezident poznamenal, že Spojené státy se coby dlouholetý přítel a spojenec těší na úzkou spolupráci s novou řeckou vládou, aby pomohly Řecku vrátit se na cestu dlouhodobé prosperity," uvedl Bílý dům v prohlášení zveřejněném na internetu.

Oba politici také zhodnotili úzkou spolupráci Řecka a Spojených států v otázce evropské bezpečnosti a boje proti terorismu, praví se dále v dokumentu.

Tsipras je šéfem levicové strany SYRIZA, která v neděli zvítězila v předčasných parlamentních volbách a vytvořila koalici s pravicovými nacionalisty. SYRIZA vyjadřuje jednoznačný odpor k pokračujícímu plnění mezinárodních finančních závazků Řecka. Země v posledních pěti letech čerpala peníze z dohodnuté finanční pomoci od mezinárodních věřitelů. Výměnou snižovala výdaje a prováděla úsporná opatření, která ale prohloubila hospodářskou recesi.

SYRIZA hodlá požadovat změnu podmínek záchranného programu a odpis velké části řeckého dluhu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…