Obama je prý mimo realitu, vůbec netuší, jak se dělá zahraniční politika. Znalec americké historie sepsul prezidenta i celé NATO

07.09.2014 15:16

Politický redaktor serveru The National Interest a autor knih o americké historii a zahraniční politice Robert W. Merry v úvaze uveřejněné právě na zmíněném webu ostře zkritizoval amerického prezidenta Baracka Obamu. Ohledně ukrajinské krize prý není v kontaktu s realitou.

Obama je prý mimo realitu, vůbec netuší, jak se dělá zahraniční politika. Znalec americké historie sepsul prezidenta i celé NATO
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Merry se domnívá, že americký prezident Barack Obama příliš netuší, co je to realistická zahraniční politika, a jen těžko se smiřuje s lekcí, které se mu dostává v ukrajinské krizi. V této krizi totiž došlo k významnému zlomu, když ruský prezident Vladimir Putin předložil mírový plán pro Ukrajinu a jeho protějšek Petro Porošenko ho přijal. To pravděpodobně povede k tomu, že konflikt jaksi diplomaticky zamrzne, Putin si zachová vliv na dění na Ukrajině a především zabrání přiblížení této země NATO.

Obama je mimo, Porošenko zhodnotil situaci správně

V oblasti mezinárodních vztahů se síla projevuje v mnoha podobách. V potenci vojenské techniky a technologií a ve schopnosti ji používat; v počtu obyvatel a národního bohatství; v intenzitě národního cítění v souvislosti s konkrétním konfliktem; v geopolitických výhodách a imperativech; v ochotě vynaložit národní poklad a krev ve jménu národních cílů. „Když se všechny tyto prvky sečtou a zhodnotí, je zřejmé, že Rusko má moc, jakou může vůči Ukrajině uplatňovat,“ podotýká autor.

Naproti tomu Západ dává jasně najevo, že se v konfliktu nehodlá vojensky angažovat. Americký prezident ale i nadále tvrdí, že nemůže být dosaženo žádné dohody v ukrajinské otázce, pokud Rusko trvá na tom, že nepřestane na Ukrajinu posílat své jednotky. Merry se domnívá, že toto prohlášení snad ani nemůže být míněno vážně.

Celý text si v angličtině můžete přečíst ZDE.

Naproti tomu ukrajinský prezident Petro Porošenko si je vědom toho, jak se situace reálně má, a podle toho také jedná. Podle politického redaktora nesmíme zapomínat na to, že Rusko má vliv na dění na Ukrajině už tři a půl století. Tomuto vlivu se Západ nemůže ani přiblížit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…