Obama kvůli irácké krizi zvažuje nálety i zásobování uprchlíků

07.08.2014 20:09

Americký prezident Barack Obama uvažuje o leteckém zásobování uprchlíků z řad náboženských menšin, kteří se před postupem islámských radikálů v Iráku uchýlili do hor. Dnes o tom s odvoláním na nejmenovaného vysokého vládního představitele informoval list The New York Times s tím, že ve hře zůstávají i nálety na pozice islamistů.

Obama kvůli irácké krizi zvažuje nálety i zásobování uprchlíků
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Mezitím francouzský prezident François Hollande oznámil, že Francie je připravena poskytnout iráckým Kurdům v boji proti radikálům podporu. Jedním z největších humanitárních problémů v Iráku je situace asi 40.000 příslušníků islámské sekty jezídů, kteří uprchli do pohoří Sindžar na syrsko-iráckém pomezí. V horách, kde jsou v obklíčení bojovníků radikálního Islámského státu (IS), jim nyní hrozí smrt hladem a žízní.

Také Francie uvažuje o možnostech, jak se do situace v Iráku vložit

Obama kvůli tamní situaci dnes jednal se svými bezpečnostními poradci, se kterými zvažoval řadu možností. Ty zahrnovaly vytvoření leteckého zásobovacího mostu, kdy by piloti shazovali zásoby potravin, ale i nálety na úpatí hor. Právě tam drží radikálové své pozice.

Spojené státy dosud žádnou vojenskou akci proti bojovníkům IS nepodnikly, s možným zásahem chtějí počkat až na vznik nové irácké vlády. Humanitární situace v Sindžaru by ale postoj Washingtonu mohla podle některých amerických činitelů změnit.

Také Francie uvažuje o možnostech, jak se do situace v Iráku vložit. Hollande v dnešním telefonickém rozhovoru s prezidentem iráckého autonomního Kurdistánu Masúdem Barzáním podle agentury AFP řekl, že Paříž je připravena „poskytnout podporu" jednotkám bojujícím proti IS. Podobu podpory či bližší časové údaje, kdy by se tak mohlo stát, ale Hollande v prohlášení nezmiňuje.

Sunnitští extremisté z hnutí Islámský stát (dříve Islámský stát v Iráku a Levantě, ISIL) při ofenzivě v minulých týdnech rychle ovládli severozápad Iráku, kontrolují také části sousední Sýrie. Na obsazeném území radikálové vyhlásili chalífát, ve kterém prosazují přísný výklad islámského práva a islámských zvyklostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…