Obama možná vůbec nesměl být prezidentem USA. Dějí se kolem toho neuvěřitelné věci

31.12.2016 8:41

Spisovatel a publicista Benjamin Kuras popisuje, jak probíhalo pátrání ohledně nejasností toho, kde se vlastně americký prezident Barack Obama narodil.

Obama možná vůbec nesměl být prezidentem USA. Dějí se kolem toho neuvěřitelné věci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Spisovatel Benjamin Kuras

Anketa

Očekáváte, že rok 2017 bude ve světové politice lepší, než rok 2016?

24%
71%
hlasovalo: 2441 lidí

Pár lidí si pamatovalo, že dřívější Obamovy webstránky uváděly místo jeho narození Keňu. Jeho oficiální záznam absolventů Harvardu z roku 1991 uváděl „narozen v Keni, vyrůstal v Indonésii a na Hawaii“. Totéž tvrdila v jeho oficiálním životopisu jeho literární agentura a nakladatel jeho knížky. To by ho samozřejmě na prezidentství diskvalifikovalo, neboť podle ústavy musí prezident být rodilý Američan. Od jeho kandidatury se však uvádí místo jeho narození jako Honolulu, Hawaii.

Nikdo s oficiálním pověřením se nad touto diskrepancí nepozastavil, tím méně že by se Obamy zeptal, která z těch dvou verzí je pravdivá. Neoficiálně, ale zato mediálně mu tu otázku položil mimo jiné tehdy ještě nepolitik a pouhý realitní byznysmen a televizní moderátor Donald Trump.

Celý text je ZDE.

Honolulu jako místo narození také uvedla internetová kopie rodného listu, kterou na umlčení pochybovačů v roce 2011 umístil Bílý dům na svých stránkách. Papírový originál nebyl k dispozici, soudy ani média jej nevyžadovaly, pokládaly věc za uzavřenou a prezidentské právo za potvrzeno. Šťouralové nacházející na certifikátu řadu nesrovnalostí byli médii osočování z rasismu a paranoidního konspiracionismu. Divili se třeba nad absencí obvyklého embossovaného (do papíru vtlačeného místo tištěného, ale i v kopii viditelného) razítka. A nad jedním kouskem tisku, jehož typ v roce 1961 neexistoval.

Ke kandidatuře mu stačí popularita

Obamova právnička Alexandra Hill připustila, že jeho internetový certifikát by mohl být padělek, ale bizarně dodala, že by nemohl být právně použitelný u soudu jako důkaz, že Obama se nenarodil v USA, právě proto, že je to padělek. A ujistila, ještě bizarněji, že „aby Obama mohl být prezidentským kandidátem, nepotřebuje dokazovat žádné svoje právní kvalifikace, stačí mu jeho popularita“.

Tohle všechno plus odmítání soudů a ministerstev Obamův certifikát prověřit nakrklo šerifa Joe Arpaia z Maricopa County ve státě Arizona. A aby se konečně případem zabývala oficiální právní instituce, zahájil úřední vyšetřování sám. Přizval si na to dvacítku forenzních expertů, amerických i evropských, založil s nimi jako ve správném arizonském westernu Cold Case Possy – česky nejspíš „stíhací četu nejasného případu“ – a nechal je makat. Taky nechal jejího velitele jménem Mike Zullo veřejně vyprávět, že účelem šetření je prezidenta od veškerých nařčení očistit a že jde čistě jen o pravost certifikátu, nikoli určení místa prezidentova narození.

Obamova babička se prořekla

Vyplavaly na povrch různé další lahůdky. Prostřednictvím britských a keňských agentů se nalezla kopie Obamova křestního listu z Mombasy – zda pravá, se neověřovalo. Jeho babička se v jednom interview prořekla, že se narodil v Keni a odjel na Hawaii jako nemluvně s rodiči. Našel se záznam ze školního rejstříku ze školy v Indonésii, kde byl Obama registrován pod jménem svého otčíma a adoptivního otce s příjmením Soetoro jako žák muslimského vyznání. A někdo někde vyhrabal údajný záznam jeho stipendia coby „zahraničního studenta“ indonéského občanství na americké univerzitě. Nemocnice v Honolulu neposkytly žádný papírový originál Obamova certifikátu, ani žádný jiný záznam jeho narození. Honolulské úřady prý arizonské stíhací četě vyhrožovaly. Někdo si všiml, že číslo jeho průkazu sociálního zabezpečení odpovídalo státu, v němž nikdy nežil.

Vše dohromady však stále ještě netvořilo neprůstřelnou žalobu. Šerifova arizonská stíhací četa proto potřebovala ještě mimo veškerou pochybnost prokázat, jak byl internetový falsifikát vyroben.

Odhalené skutečnosti téměř nikdo nezveřejnil

Už se zdálo, že to zase vyšumí, nebýt výsledku mravenčí práce, kterou mezitím několik let šerifova četa prováděla. Totiž prohledávání honolulské matriky a porovnávání rodných listů s daty narození ve stejném období jako Obamův certifikát. Nález, s nímž vyšli na tiskovou konferenci 15. prosince, by měl být nejsenzačnějším úlovkem roku. Ještě týden po konferenci zůstával nezveřejněn mimo internetová média, kromě USA Today.

Výrobci Obamova internetového rodného listu (podle šerifovy stíhací čety) digitálně překopírovali devět bezpečně identifikovatelných rubrik z rodného listu s hawaiiským jménem Joanna Ah´Nee, včetně ručně razítkovaných a psaných dat, přesunutých ve stejném sklonu a úhlu. Dvacítka digitálních expertů, včetně 18 evropských, přidala svědectví, že Obamův certifikát je padělek. Důkazy s žádostí o zahájení trestního stíhání předal šerif Arpaio Kongresu.

Kongres bude muset rozhodnout, zda z toho udělá jen arizonskou kovbojku, nebo zda podle ústavy vyzve ministerstvo spravedlnosti a FBI, aby zahájily trestní řízení. Nový prezident má navíc ústavní povinnost jim to přikázat. Spolupachatelů trestného činu by mohly být stovky. Kdo padělek vyrobil a na čí rozkaz? Kdo ve vedení Demokratické strany schválil Obamovu kandidaturu bez přezkoumání diskrepancí v údajích jeho narození? Kdo na vysokých místech právních institucí zabraňoval vyšetřování? Kdo v médiích o tomto činu věděl, nebo měl na něj podezření, a nekonal investigativní povinnost?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…