Obama může jásat, Merkelová by se měla dát na modlení. Podívejte se, o jakou statistiku se jedná

20.06.2015 18:09

Agentura Bloomberg zveřejnila žebříček největších světových bank a porovnala, jak si vedou v období od vypuknutí celosvětové finanční krize. Nejlépe v tomto ohledu dopadly americké banky. Naopak Deutsche Bank se příliš nedaří.

Obama může jásat, Merkelová by se měla dát na modlení. Podívejte se, o jakou statistiku se jedná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Trezor, ilustrační foto

„Není proto divu, že v neděli oznámilo několik nejvyšších manažerů Deutsche Bank, že odstupují ze svých funkcí. Nepříliš úspěšně si vede také HSBC Holdings se sídlem v Londýně. V úterý tato nadnárodní společnost sdělila, že bude snižovat početní stav svých 25 000 stávajících zaměstnanců a zbaví se svých poboček v Brazílii a Turecku,“ uvádí Bloomberg. U šesti bank v první desítce klesla i tržní hodnota vůči jejich nominální hodnotě. Nejvíce právě u Deutsche Bank, kde došlo k poklesu o celou polovinu. Naopak v případě švýcarské banky UBS je tržní hodnota vyšší o čtvrtinu. Banka letos v únoru oznámila, že zvýšila svůj meziroční zisk o 13 % a hodlá ztrojnásobit dividendy.

Deutsche Bank nevychází příliš dobře ani v grafu, který sleduje, jak úspěšně jednotlivé managementy největších světových bankovních ústavů investovaly. Zatímco v roce 2007, tedy před začátkem krize, činily její výnosy asi 20 %, nyní je to něco kolem 3 %. Před osmi lety se německý bankovní gigant v top 10 řadil na třetí příčku, v roce 2015 klesl na předposlední místo. Naopak stálicí je v tomto žebříčku americká banka Goldman Sachs, které patřila první příčka před vypuknutím krize a drží si ji i dnes. Její výnosy z investic sice poklesly z 32 % na 12 %, ale v porovnání s jejími konkurenty je to stále nejlepší výsledek.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Z grafu také vyplývá, že při finanční krizi v tomto kritériu nejvíce uspěla švýcarská banka UBS. Zatímco v roce 2007 byla v mínusu a patřilo jí poslední místo, nyní „bere bronz“. V oblasti efektivity a poměru provozních nákladů vzhledem k výnosům si ve srovnání let 2015 a 2007 nejlépe nyní vede britská banka Barclays. Citigroup, UBS i Morgan Stanley mají vyšší provozní náklady než Barclays, ale jejich výnosy jsou na druhou stranu vyšší. V případě JPMorgan, Goldman Sachs a Deutsche Bank v tomto ohledu krize nic nezměnila. Ostatně JPMorgan by dle listu The Wall Street Journal měla snížit počet pracovních míst o 5000, aby svoji efektivitu zvýšila. Samotná společnost tyto informace sice nepotvrdila, ale zároveň je ani nevyvrátila.

Posledním kritériem, které server Bloomberg sledoval, byla celková návratnost investic dosažená sledovanými bankami od konce roku 2008. V této oblasti kralují americké banky Goldman Sachs, Morgan Stanley a JPMorgan. Až za nimi s menším odstupem následuje britská Barclays. Další banky si vedly o poznání méně úspěšně. Na chvostu top 10 světových bank se ocitla Citigroup, která je dokonce v mínusu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…