Obama na summitu G20: Ruská agrese je hrozbou pro svět

15.11.2014 15:59

Americký prezident Barack Obama znovu ostře kritizoval Rusko za jeho politiku vůči Ukrajině. Vyslovil se tak na summitu skupiny G20 na Queenslandské univerzitě v australském Brisbane. Asijské a pacifické státy si podle Obamy musejí vybrat mezi "konflikty a spoluprací". Kromě zbrojních programů KLDR přitom poukázal i na teritoriální spory Číny s jejími sousedy.

Obama na summitu G20: Ruská agrese je hrozbou pro svět
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

V souvislosti s konfliktem na východní Ukrajině americký prezident prohlásil, že "ruská agrese je hrozbou pro svět, jak jsme viděli při sestřelení letu MH17". Západ obviňuje Rusko z podpory proruských separatistů bojujících na východě Ukrajiny a podle některých zdrojů pocházela z ruského území i zbraň, jíž bylo v červenci v této oblasti sestřeleno malajsijské letadlo s 298 lidmi na palubě. Ze zničení boeingu se ovšem neustále navzájem obviňují ukrajinské vládní síly a povstalci.

Poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov znovu odmítl podíl Kremlu na dění na Ukrajině, když novinářům v Brisbane řekl, že Moskva nemá podíl na nejnovějším stupňování vojenských aktivit na jihovýchodní Ukrajině a že podporuje realizaci zářijových mírových dohod z Minsku.

Kromě zbrojních programů KLDR Obama kritizoval teritoriální spory Číny s jejími sousedy

Šéf Bílého domu prý rovněž varoval před nebezpečími, která by mohla zmařit pokrok asijských zemí. Mezi nimi jmenoval severokorejský jaderný a raketový program, územní spory a potlačování lidských práv. Obama také oznámil, že Spojené státy dají tři miliardy dolarů do mezinárodního fondu, který má pomoci chudým zemím vypořádat se s dopady klimatických změn.

Americký prezident dále zdůraznil, že USA jsou tichomořskou mocností, která je věrná svým asijským spojencům a která nebude tolerovat zastrašování malých národů. Asijské a pacifické státy si musejí vybrat mezi "konflikty a spoluprací", konstatoval Obama. Kromě zbrojních programů KLDR přitom poukázal i na teritoriální spory Číny s jejími sousedy. "Vůdčí role USA v asijsko-pacifickém regionu bude vždy hlavním zájmem mé zahraniční politiky," uvedl ve svém projevu Obama.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…