Obama odmítl, že by ho Putin přelstil

21.12.2014 17:03

Americký prezident Barack Obama nesouhlasí s obviněním, že se v souvislosti s ukrajinskou krizí nechal přelstít svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. V předtočeném rozhovoru pro televizi CNN zdůraznil, že Putin čelí „obrovskému hospodářskému poklesu".

Obama odmítl, že by ho Putin přelstil
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Obama odmítl názor, že Putin je výborný taktik a že kromě Obamy dokázal přelstít i celý Západ. „Právě teď je (ruský prezident) svědkem zhroucení své měny, vážné finanční krize a obrovského hospodářského poklesu," řekl Obama v rozhovoru, který se uskutečnil v pátek. „To nevypadá, že by byl někým, kdo doběhl mě nebo Spojené státy," podotkl prezident.

USA a Evropská unie uplatnily proti Rusku sérii ekonomických sankcí, které hlavně s poklesem cen ropy, hlavního ruského vývozního artiklu, způsobily Moskvě v posledních měsících vážné hospodářské potíže.

Obama obhajoval sblížení s Kubou

Obama v televizi CNN také obhajoval plán normalizace vztahů s Kubou, který podle něj dává Washingtonu šanci ovlivnit dění na tomto ostrově v době očekávané generační obměny ve vedení země. Zároveň odmítl kritiku těch, kteří ho obviňují z ustupování diktaturám.

Obama zopakoval, že půlstoletí trvající snaha svrhnout režim bratrů Castrových pomocí izolace nezabrala. Jeho vláda zároveň zvažuje, zda Kubu vyškrtnout z amerického seznamu zemí podporujících terorismus s tím, že dosavadní stav komplikuje další sblížení s ostrovním státem.

Nyní 88letý Fidel Castro na ostrově vládl od roku 1959 do roku 2006, kdy kvůli zdravotním potížím předal otěže moci svému bratru Raúlovi. Tomu je nyní 83 a dá se očekávat, že brzy předá moc opět někomu mladšímu. Raúl také za své vlády začal zmírňovat komunistický režim zejména v ekonomické oblasti. Po ohlášeném sblížení s USA tento týden slíbil propuštění politických vězňů.

Obama bude dál usilovat o uzavření Guantánama

Obama řekl v rozhovoru pro CNN, že udělá vše, co je v jeho silách, aby uzavřel vězeňský tábor na základně Guantánamo na Kubě. V sobotu Pentagon oznámil, že propustil z Guantánama na svobodu čtyři Afghánce zadržované přes deset let.

Věznici, která je podle agentury Reuters mezinárodně kritizována, Obama slíbil zavřít, když nastupoval do úřadu před téměř šesti lety. Zdůvodňoval to tím, že její existence poškozuje obraz Ameriky ve světě. Nebyl ale svůj slib zatím schopen splnit, částečně kvůli překážkám, které mu kladl do cesty americký Kongres.

„Je to něco, co i nadále inspiruje islamistické bojovníky a extremisty z celého světa, to, že tito lidé jsou zadržováni," řekl Obama CNN. „Je to v rozporu s našimi hodnotami a je to strašně drahé. Utrácíme miliony za každého jednotlivce, který tam je," dodal prezident s tím, že se počet vězňů na základně již podařilo podstatně snížit.

Guantánamo funguje od ledna 2002, kdy tam byli dopraveni první podezřelí z teroristických útoků či z příslušnosti k hnutí Tálibán nebo k teroristické síti Al-Káida. Od té doby prošlo věznicí asi 775 lidí zadržených v Afghánistánu, Iráku či na severovýchodě Afriky, z nichž drtivá většina nebyla nikdy obviněna a roky neměla ani přístup k právníkům. Na Guantánamu nyní zbývá 132 vězňů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…