Obama odsoudil vraždu Brita Islámským státem

04.10.2014 9:11

Americký prezident Barack Obama ostře odsoudil brutální vraždu britského humanitárního pracovníka Alana Henninga Islámským státem. Video zachycující jeho stětí se objevilo na internetu a americké úřady později podle agentury Reuters uvedly, že nemají důvod pochybovat o jeho pravosti.

Obama odsoudil vraždu Brita Islámským státem
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

"Spojené státy tvrdě odsuzují brutální vraždu britského občana Alana Henninga. Společně s našimi britskými přáteli a spojenci budeme usilovat o to, aby pachatelé Alanovy vraždy - stejně jako vrazi Jima Foleye, Stevena Sotloffa a Davida Hainese - byli postaveni před soud," citoval Reuters z Obamova prohlášení. Prezident v něm hovoří o předchozích třech zavražděných západních rukojmích radikálního hnutí IS. První dva byli američtí novináři, třetí rovněž britský humanitární pracovník.

Slib, že Británie učiní vše, co je v jejích silách, aby Henningovy vrahy dopadla a postavila před soud, zazněl už před tím z úst britského premiéra Davida Camerona.

V nebezpečí jsou další rukojmí

Záznam podle americké monitorovací služby SITE trvá minutu a 11 sekund a nese označení "Další vzkaz pro Ameriku a její spojence". Na konci nahrávky maskovaný příslušník IS hrozí vraždou dalšího rukojmího, kterým je údajně Američan Peter Kassig. Jeho rodiče poté vydali prohlášení, v němž potvrzují, že jejich 26letý syn byl unesen a zajat při poskytování humanitární pomoci v Sýrii.

"Prosíme všechny lidi na světě, aby se modlili za Henningovu rodinu, za našeho syna a za propuštění všech nevinných lidí držených jako rukojmí na Blízkém východě a kdekoliv na světě," žádají v prohlášení Ed a Paula Kassigovi z Indianapolisu.

Kassig sloužil v americké armádě v době války v Iráku, pak byl ze zdravotních důvodů propuštěn ze služby. Podle záznamů Pentagonu byl nasazen v Iráku od dubna do července 2007.

Po propuštění z armády se stal laborantem záchranné služby a odcestoval v roce 2012 do Libanonu. Působil jako dobrovolník v nemocnicích a ošetřoval palestinské uprchlíky a Syřany utíkající před válečným konfliktem ve své zemi, uvedla Kassigova rodina.

Unesen byl loni 1. října, když cestoval do východosyrského města Dajr az-Zaur jako pracovník Speciální služby akutní pomoci a podpory. Tuto nevládní organizaci sám založil koncem roku 2012 s cílem ošetřovat uprchlíky ze Sýrie prchající přes hranici do Turecka.

V zajetí Kassig podle mluvčí své rodiny konvertoval k islámu a přijal jméno Abdar Rahmán.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…