Obama označil Islámský stát za fotbalový tým a takhle to dopadlo, rozjel se v ČT Černoch

15.11.2016 22:58

Jakým prezidentem bude Donald Trump? V úterních Událostech, komentářích se o to pořádně pohádali předseda Strany zelených Matěj Stropnický a šéf poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch. V úvodu zhodnotili osm let vlády Baracka Obamy. Stropnický odcházejícího prezidenta vychválil. Za osm let jeho vlády se prý ve světě změnila atmosféra.

Obama označil Islámský stát za fotbalový tým a takhle to dopadlo, rozjel se v ČT Černoch
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

„Barack Obama vytvořil ve světě úplně jinou atmosféru. Atmosféru dialogu,“ vyjadřoval hned v úvodu spokojenost s končícím prezidentem Obamou. Obama prý představoval naději.

Černoch se svým oponentem ani trochu nesouhlasil. Baracku Obamovi se prý nevedlo v zahraniční politice a nevedlo se mu mnohdy ani na domácí scéně. „Barack Obama řekl, že Islámský stát je jako univerzitní tým, kterým se americký prezident nemusí zabývat, a podívejte se, jak to dopadlo,“ zaznělo z úst Černocha. Trump naproti tomu jako rázný muž představuje naději na změnu.

Stropnický Trumpa rozhodně nevidí jako naději, ale jako nečitelného politika, který se snaží zbrzdit globalizaci, a to se mu podle šéfa zelených nemůže podařit. Povedlo by se mu to prý jen v okamžiku, pokud by Američané byli ochotní pracovat za velmi nízké mzdy. Trump navíc podle Stropnického nemá žádný ucelený ekonomický program. Smysluplný program měl podle názoru Stropnického levicový senátor Bernie Sanders.

Trump podle Stropnického dělá tu chybu, že obrací hněv bílé většiny proti slabším. Bílí Američané by se možná mohli mít lépe, jenže ti by svůj „hněv“ měli namířit spíš proti elitám. Právě u nich se podle Stropnického často ztrácí kapitál, který by bylo možné použít na zdravotní péči, na školství a tak podobně.

„Já jsem vlastně za tu vzpouru rád, protože já mám také plné zuby těch byrokraticko-ekonomických elit... Ale myslím si, že vítězství Donalda Trumpa povede k tomu, že jeho voliči budou na konci jeho vlády chudší,“ uzavřel šéf strany zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…