Obama pochválil Porošenka s Jaceňukem a připustil: Putinovi se uvnitř Ruska daří

02.02.2015 12:02

Americký prezident Barack Obama v rozhovoru se známým publicistou Fareedem Zakariou řekl, že anexi Krymu jeho ruský protějšek Vladimir Putin neplánoval dlouho dopředu. Šlo o okamžitou improvizaci, protože se prý Putin cítil ohrožen majdanskými nepokoji. V brzké urovnání krize Obama nevěří. Putinova slova se dle něho až příliš liší od jeho skutků.

Obama pochválil Porošenka s Jaceňukem a připustil: Putinovi se uvnitř Ruska daří
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Obama je přesvědčen, že anexe Krymu nebyla součástí dlouhodobé strategie Vladimira Putina. Šlo dle jeho názoru o improvizaci, protože se ruský prezident cítil ohrožen majdanskými nepokoji na Ukrajině. „Anexe Krymu však Rusku nepřinesla žádnou skutečnou výhodu. Bylo tomu přesně naopak. Síla země se dnes neodvíjí od toho, kolik má území. Ale od toho, jaké může prokázat dovednosti v oblasti vědy či techniky, jaké má znalosti a jak je schopná vyvážet své služby a produkty. Rusko je nyní na poli mezinárodní diplomacie naprosto izolováno a to samé se týká i byznysu,“ řekl Obama.

pasáž rozhovoru o Rusku a Ukrajině můžete sledovat ZDE

Zároveň americký prezident odmítl výtky některých kritiků, podle kterých by Spojené státy měly pomoci Ukrajině v samotném válečném konfliktu. „To by nebylo moudré pro samotnou Ukrajinu, ale ani pro nás a vůbec celý svět. Ovšem i nadále budeme vyvíjet diplomatický tlak, aby Rusko nemohlo ohrožovat naše další spojence. Pokud by snad Moskva překročila tyto jasně avizované hranice, potom by k vojenské akci z naší strany skutečně mohlo dojít,“ pohrozil Obama. Americký prezident tvrdí, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mohlo dojít k deeskalaci napětí. „Putin na veřejnosti říká spoustu pozitivních věcí. Rozumně hovoří i s kancléřkou Merkelovou či svým francouzským protějškem Hollandem, ale jeho skutky se od slov výrazně liší,“ kritizuje Obama.

Obama dále zkritizoval Moskvu za její finanční i organizační podporu vojenských operací separatistů na východě Ukrajiny. Naopak pochválil ukrajinského prezidenta Petro Porošenka a premiéra Arsenije Jaceňuka za to, že oba společnými silami nastartovali potřebný reformní proces. Obama připouští, že směřování Ruska se v nejbližší době nejspíš příliš nezmění. „Putin je totiž velmi úspěšný při prosazování své politiky uvnitř Ruska. Daří se mu šířit prostřednictvím státem vlastněných médií propagandu a dobře využívá ruského nacionalismu k prosazování svého vlivu. Vyvolání konfrontace mu přineslo navýšení popularity,“ zdůvodňuje americký prezident svoji tezi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…