Obama podepsal zákon, který odvrací platební neschopnost vlády USA

02.11.2015 20:45

Americký prezident Barack Obama podepsal zákon, kterým tamní Kongres umožnil vládě půjčovat si peníze až do roku 2017. Tímto formálním krokem Obama dokončil schvalovací proces, čímž bylo odvráceno riziko platební neschopnosti americké vlády.

Obama podepsal zákon, který odvrací platební neschopnost vlády USA
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Kongres příslušný zákon schválil minulý týden v pátek. Pokud by se tak nestalo, nebyla by americká vláda schopna v nadcházejících dnech platit své závazky. Americké ministerstvo financí již dříve varovalo, že pokud by Kongres opatření neschválil, nemělo by už dnes dostatek peněz na zajištění každodenní agendy.

Takzvaný shutdown, kdy federální vláda zůstala kvůli politickému patu asi dva týdny bez financí, nastal v USA například v roce 2013. Tento stav, kdy byly uzavřeny některé státní instituce, podle ratingové agentury Standard & Poor's přišel americkou ekonomiku na zhruba 24 miliard dolarů (590 miliard Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…