Obama poprvé od špionážní aféry hovořil s Merkelovou

16.07.2014 6:29

Americký prezident Barack Obama telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Rozhovor se týkal spolupráce tajných služeb obou zemí, vzájemných vztahů obou zemí, ale také konfliktu na Ukrajině a jednání mezi Íránem a západními mocnostmi o jaderném programu Teheránu. Oznámil to Bílý dům v prohlášení. Rozhovor byl první od špionážního skandálu, který poškodil vztahy mezi oběma spojenci.

Obama poprvé od špionážní aféry hovořil s Merkelovou
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Podle prohlášení Obama uvedl, že chce zůstat v úzkém kontaktu a najít způsoby, jak zlepšit spolupráci tajných služeb obou zemí. Žádné další detaily z rozhovoru Bílý dům nezveřejnil, napsaly agentury AP a Reuters.

V Německu byl na počátku července zadržen pracovník Spolkové zpravodajské služby (BND), který údajně pro Američany pracoval jako dvojitý agent. Minulý týden pak německá prokuratura zahájila vyšetřování proti zaměstnanci ministerstva obrany podezřelého ze špionáže a Německo vyzvalo k odjezdu šéfa amerických tajných služeb v zemi.

Američané asi sledovali i Merkelovou a Schrödera

Aféra ještě víc poškodila důvěru mezi Německem a Spojenými státy, kterou už dříve poznamenaly informace bývalého analytika americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena. Z materiálů, které Snowden předal médiím, vyplývá, že NSA sledovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě. Monitorovala údajně i mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…