Obama s Merkelovou se navzájem pochválili. A slíbili si, že rychleji protlačí dohodu TTIP

24.04.2016 21:47

Prezidenta Spojených států Baracka Obamu v německu „uvítaly“ mohutné protesty proti transatlantické obchodní dohodě mezi EU a USA (TTIP). Po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou však oba politici konstatovali, že by se mělo vyjednávání o TTIP urychlit. Stranou pozornosti mocných světových politiků však nezůstaly ani uprchlická krize či dění na Ukrajině.

Obama s Merkelovou se navzájem pochválili. A slíbili si, že rychleji protlačí dohodu TTIP
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Merkelová v úvodu prozradila, že se svým hostem probírala např. situaci v Libyi. Shodli se prý na podpoře nové vlády, ať je sebekřehčí. Ocenila také, že Spojené státy schvalují námořní patroly NATO v Egejském moři, přes které také míří do Evropy mnoho a mnoho uprchlíků. Pár slov padlo také o Afghánistánu. „V Afghánistánu je potřeba dále dodržovat kurz, který Afgháncům nastíní jasnou budoucnost. My jsme velmi vděční, že Spojené státy v této zemi nadále nesou velkou zodpovědnost. Mezinárodní společenství nesmí Afghánistán nechat ‚ve štychu‘.“

Následně kancléřka upozornila, že EU dál bedlivě sleduje spory mezi Ruskem a Spojenými státy a považuje za problematické, že se doposud nedařilo naplnit dohody z Minsku či alespoň zahájit jejich naplňování. Teprve pak je možné uvažovat o zrušení západních sankcí vůči Rusku.

Skvělé setkání s přítelkyní Angelou

Obama doplnil, že si velmi cení spolupráce s Angelou Merkelovou a s Německem vůbec, protože tato země je důležitým obchodním partnerem Spojených států. „Pro mě je skvělé být zpátky s přítelkyní Angelou. Velmi si cením jejího jednání, byla pro mě důvěryhodným partnerem a já si cením jejího postupu v různých otázkách,“ zaznělo z Obamových úst.

Americký prezident na tiskové konferenci, kterou přenášela i Česká televize, konstatoval, že obě strany stojí v Sýrii pouze o takovou vládu, která bude reprezentovat syrský národ jako celek. Aby se to mohlo stát, musí se změnit i model tvorby politické reprezentace.

Ačkoli se bude teprve na večerních jednáních hovořit o TTIP, šéf Bílého domu důrazně vyzval k tomu, aby vyjednávání o této dohodě pokročilo. Merkelová označila dohodu TTIP za potřebnou, ale více informací k tématu poskytnout nechtěla. Partneři se ale shodli na tom, že v globalizovaném světě uspějí jen tehdy, když budou Severní Amerika a EU spolupracovat.

Německo a Spojené státy musejí podle prezidenta pokračovat ve spolupráci v boji proti terorismu. „Chceme zůstat dobrými politickými partnery i zpravodajskými partnery a chceme dál spolupracovat na plánech v boji proti terorismu. Také budeme vždy podporovat svobody ve společnosti, jak v Evropě, tak u nás,“ přislíbil prezident. Všem členům NATO také jasně slíbil, že jim další členové Aliance poskytnou pomoc, pokud bude některý z partnerů ohrožen.

Nakonec znovu vychválil kancléřku Merkelovou za její postup v uprchlické krizi. Jako dáma, která nějaký čas žila za dobře známou zdí, ví o útlaku své a možná se dokáže vcítit do myslí uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …